Bar jednom godišnje proverite svoje zdravlje

Požega, 5. februar – Karcinom grlića materice je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, poručuju lekari i pozivaju žene da jednom godišnje urade ginekološki pregled. Ova bolest, od koje u našoj zemlji skoro 500 žena svake godine strada, se može sprečiti preventivnim odlaskom kod lekara.

Zato doktorka Dana Neoričić iz požeškog Doma zdravlja i ove godine, u vreme obeležavanja nedelje prevencije raka grlića materice, ponavlja da izgovora za izbegavanje pregleda nema. U ordinaciji ipak često čuje rečenice da žena nema vremena ili nema tegobe zbog kojih bi se obraćala lekaru.

To medjutim zna da zavara, jer u početnim stadijumima karcinom grlića materice i ne daje simptome u vidu bilo kakvog bola.

Uzročnik i malignih i premalignih promena je Humani papiloma virus, sa kojim je došlo u kontakt bar 70% stanovništva. Do kraja ove godine trebalo bi da se u upotrebi nadje vakcina protiv HPV virusa, što ne oslobadja žene od redovnih kontrola.

Doktorka Neoričić kaže da prema raspoloživim podacima vakcina ima efekta ukoliko se primi pre stupanja u intimne odnose. Ipak ona predstavlja zaštitu od samo 4 od postojećih preko 100 tipova HPV virusa.