Isti na Sueckom kanalu

Požega, 11. april – Nakon domaće premijere i osvojenog Gran Prija za najbolji kratki dokumentarni film, na 65. Martovskom festivalu, dokumentarac “Isti”, našeg sugrađanina Dejana Petrovića, biće prikazan u takmičarskom program, jubilarnog 20. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma “Ismailija” u Egiptu.

Festival počinje danas i traje do 17. aprila, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta. Pored takmičarskog programa, u kome će biti prikazano oko 60 dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova, na jubilarnom festivalu biće prikazani i filmovi u brojnim revijalnim programima.

Dejan Petrović, koji je otputovao na ovaj festival, u izjavi za Požega radio, kaže da će ovo biti jedno novo iskustvo i prvo njegovo predstavljanje u ovoj afričkoj državi, a svoje prisustvo u Egiptu iskoristiće i za promociju “Interakcije”.

“Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinaca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relevantnost ljudske slobode.