Ističe rok za registraciju stambenih zajednica

Požega, 5. decembar – Sa početkom sledeće godine ističe rok za registraciju stambenih zajednica i izbor upravnika zgrada. U Požegi taj posao je do sada obavljen u osam zgrada i one se nalaze u jedinstvenom elektronskom registru kod republičkog geodetskog zavoda.

Ostalim stambenim zajednicama, koje imaju najmanje tri stana, odnosno dva posebna dela u privatnoj svojini, ukoliko se uskoro ne registruju sledi po zakonu prinudna uprava, kaže za Požega radio Duško Đorđević, zamenik načelnika opštinske uprave u Požegi. Da bi se to izbeglo potrebno je što pre preduzeti potrebne korake ka registraciji.

Đorđević kaže da ukoliko jedna zgrada ima više ulaza može se registrovati kao jedna stambena zajednica ili kao više u zavisnosti od odluke stanara. Ono što je važno je da zbog dobijanja PIB-a i matičnog broja svaka promena za sobom nosi novu registraciju.

Kada su u pitanju poslovne zgrade one se registruju po zakonu o udruženjima, ali su propisani rokovi identični kao i za stambene zgrade. Za slučaj da se stanari ne dogovore i ne izaberu sami upravnika sledi postavljanje profesionalnog upravnika.

Od Đorđevića saznajemo i da još nije poznato koliko će to koštati vlasnike stanova. Lokalne samouprave čekaju uputstva Vlade Srbije o kriterijumima za određivanje cene rada licenciranih upravnika.