Male boginje – bez straha, za sada ih nema kod nas

Požega, 20. oktobar – Epidemija malih boginja mogla bi da stigne u Srbiju, kako su u prethodnom periodu upozoravali stručnjaci, zbog velikog broja nevakcinisane dece MMR vakcinom i epidemije koja pogađa region. Prethodnih dana u Prištini je registrovano preko 100 ljudi zaraženih malim boginjama, a one su se pojavile i u srpskim enklavama.

Da mesta za strah u našem kraju nema kaže, za Požega radio, dr Marija Baralić iz Zavoda za Javno zdralje u Užicu. Slučajevi oboljevanja registrovani su kod osoba koje nisu uopšte ili u potpunosti vakcinisane MMR vakcinom koja štiti od zauški, rubeola i malih boginja.

Za razliku od Beograda, gde je tek nešto više od polovine dece zaštićeno vakcinacija MMR vakcinom, u našem kraju obavlja se uspešno. Tek sporadično javi se poneki slučaj odbijanja roditelja da na taj način zaštite svoje dete. U prošloj godini obuhvat vakcinacijom na području Zlatiborskog okruga bio je zadovoljavajući, skoro 98 %, kaže dr Baralić.

Dr Baralić kaže da trenutno u svim Domovima zdravlja, na prodručju Zlatiborskog okruga, ima dovoljno MMR vakcina, a ukoliko se desi da negde i nedostaje prerasporedelom se vrlo brzo obezbede dodatne doze.