Naši najmlađi sugrađani vole da čitaju

Požega, 15. januar – Skoro 2500 požežana čitalo je knjige pozajmljene iz Narodne biblioteke u našem gradu tokom 2017. godine. Najveći porast čitalaca, u protekloj godini, primetan je na dečijem odeljenju, u kategorijama predškolsi i osnovci. Tome su doprineli i brojni programi na dečijem odeljenju koji su sprovedeni u 2017, a sa njima će se nastaviti i tokom ove godine.

Prvi ovogodišnji uskoro počinje i namenjen je podsticanju čitanja kod učenika prvog i drugog razreda osnovne škole, a to su programi “bibliobubamara” i “bibliopčelica”.

Sa ulaskom u tinejdžerske godine opada i interesovanje za knjige i čitanje. Mladi se radije okreću nekim drugim medijima, pa je i dalje prisutan trend malog broja korisnika usluga Biblioteke od strane srednjoškolaca.

Na pozajmnom odeljenju za odrasle u 2017. najveći porast broja članova zabeležen je u kategoriji radnici zaposleni u društvenim delatnostima i penzioneri. Na listi najčitanijih knjiga prednjači laganija literatura, među kojima ima i dosta dela domaćih autora. Kao knjiga koja se posebno izdvojila je Islednik Dragana Velikića.

Daniela Skoković, direktorica Narodne biblioteke, kaže da će visina godišnje članarine ostati nepromenjena i u 2018. Moguće je uplatiti i porodičnu članarinu, a pojedini čitaoci knjige mogu pozajmljivati i potpuno besplatno.

Požeška biblioteka trenutno raspolaže sa oko 80 000 knjiga.