Nasilje nad ženama i dalje goruća tema

Užice, 24. novembar – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra i kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”,  “Ženski centar” iz Užica će sutra organizovati, u svim gradovima našeg okruga, podelu propagandnog materijala i potpisivanje peticije za izgradnju regionalne Sigurne ženske kuće.

Rada Gujaničić, koordinatorka SOS telefona, u izjavi za Požega radio, napominje da će potpisi biti prosleđeni resornim ministarstvima u Vladi Srbije, kao i lokalnim samoupravama u našem okrugu.

Gujaničić podseća da je nasilje nad ženama veliki društveni problem koji je izražen i u našem kraju. Njena koleginica Vesna Bogdanović, konsultantkinja na SOS telefonu, ističe da je broj poziva gotovo isti kao i prethodne godine i da se njima obratilo za pomoć oko 700 žena. Među onima koji su se javili na njihov broj bilo je i pet muškaraca i dvoje dece.

Ona nam je napomenula da užički “Ženski centar” pruža besplatnu psihološku, ali i pravnu pomoć žrtvama ove vrste porodičnog nasilja.

Svi koji trpe nasilje mogu to prijaviti na broj 0800 / 333 445, a pozivi su besplatni za sve brojeve fiksne i mobilne telefonije. Linija je otvorena radnim danima od 8 do 20 časova.