Opet kiša – nove pretnje

Požega, 10. mart – Meteorolozi su svojom prognozom najavili padavine od srede i na žalost nisu pogrešili. Od jutra slaba kiša pada u Požegi, što stvara dodatne poteškoće na već poplavljenim područjima naše opštine.

Do kraja dana i u toku noći u većini mesta centralne, južne i zapadne Srbije očekuje se od 20 do 30 mililitara kiše, a na planinama oko 20 centimetara novog snega, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije. U nedelju i ponedeljak nove padavine, u većini mesta 10 do 30 mililitara za 24 sata, a u centralnim i istočnim krajevima lokalno i više. Najviša temperatura od 7 do 11 stepeni.

 

Štab za vanredne situacije opštine Požega sastajao se i danas. Na sednici su još jednom razmatrane informacije koje su prikupljene sa terena. Šef štaba Dragan Bojić, kaže za naš radio da je danas konačno rešen problem džakova, koji će se puniti peskom u slučaju potrebe za dodatno ojačavanje bedema i zaštitu imovine stanovnika naše opštine.

Vojska je i ovoga puta pritekla u pomoć, kako u ljudstvu, tako i u mehanizaciji. Prema rečima gospodina Bojića, iz sata u sat se prati stanje na terenu, tako će biti i tokom noći. Svi oni koji imaju bilo kakav problem, odnosno ukoliko im treba pomoć, mogu pozvati broj 3 816 401, koji će biti aktivan tokom čitave noći, saznajemo od Dragana Bojića šefa Štaba za vanredne situacije opštine Požega.

Vodeći svetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka Carmeuse, uputio je opštini Lučani donaciju od 2.000 tona kamenog agregata za punjenje džakova, kojim će biti izvršena sanacija oko 2.000 metara dugog bedema koji treba da spreči da novi, najavljeni talas, ne poplavi to područje.

„Carmeuse je uvek tu da pomogne kad je potrebno. Naravno da smo odmah pozitivno odgovorili na molbu predsednice opštine Lučani. Lokalna zajednica u kojoj poslujemo i Srbija uopšte, uvek može da računa na našu pomoć“, izjavio je direktor Jelen Do Carmeuse Srbija Srđan Marković.

Vodeći svetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka i maja prošle godine donirao je Ministarstvu zdravlja Republike Srbije 40 tona negašenog kreča za sanaciju posledica poplava. Pored toga, Carmeuse je nedavno donirao opštini Požega 2.000 tona kamenog agregata tampona za sanaciju seoskih puteva u dužini od sedam kilometara.

Samo u 2015. godini Carmeuse Serbia donirala je 36.000 tona kamena opštinama Požega, Lučani i Čačak, preko 150 tona građevinskog materijala za sanaciju puteva i rečnih obala Direkciji za izgradnju puteva u Požegi i dve tone hidrantnog kreča opštini Požega. Pored toga, donirana su i sredstva za nacionalne stručne, naučne i kulturne manifestacije navodi se u saopštenju te kompanije.

Premijer Vučić u Dljinu

U Lučanima je danas bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, gde je najavio mogućnost proglašenja vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije. Vučić je to rekao u selu Dljin, gde je obišao poplavljene kuće i gazdinstva, obećavši građanima pomoć, koju je obezbedila država, ali i Evropska Unija. Premijer je rekao da država i nadležni organi treba da vide da li problem sa izlivanjem Bjelice može dugoročnije da se reši. Vučić je obišao fabriku boja i lakova “Maksima” i fabriku “Milan Blagojević” koja je takođe pretrpela štetu u poplavama.

Zajedno sa premijerom u Lučanima su bili  ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar privrede Željko Sertić, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, bivši miniatr odbrane Bratislav Gašić, kao i pripadnici Vojske Srbije.

Više opreznosti – prete droni

Upozorenje vozačima i danas stiže iz AMSS. Iako povlačenje reka u korita u velikoj meri poboljšavaju prohodnost puteva na području Srbije, nabujale reke za sobom ostavljaju nanose zemlje i mulja na kolovozu, što dodatno otežava prohodnost puteva. Svi putni regionalni i magistralni pravci su prohodni, dok je oko 70 seoskih, nekategorizovanih puteva. Na tim mestima došlo je do nastanka novih i aktivacija postojećih klizišta. U naselju Godečevo u opštini Kosjerić oko 70 domaćinstava je odsečeno od sveta zbog prekida sva tri lokalna puta. Nataša Marjanović iz Auto moto kluba užice upozorava na opasnosti na putevima u Srbiji.

NAJNOVIJA VEST: Posle sednice Štaba za vanredne situacije i sednice Vlade proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije.

Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednost građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava. Vlada Srbije će svakodnevno imati sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, kontinuirano pratiti situaciju na terenu i o tome obaveštavati građane, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Slaba kiša pada u Požegi i okolini. Tokom noći očekuje se dodatna oblačnost nad našim gradom, ali i postepeno slabljene inteziteta padavina, saznajemo od meteorologa Gordane Marinković Ljuboja iz RHMZ Srbije.

U 22 sata smo dobili informacije o stanju na rekama u našem kraju. Prema rečima Jelene Jeremić, hidrologa iz RHMZ Srbije reke u našem kraju rastu za 5 cm na sat, što je mnogo i ako se ovako nastavi suočićemo se sa novim problemima.