Opštinsko rukovodstvo sumira godinu na isteku

Požega, 27. decembar – Gosti Požega radija danas su bili predsednik opštine dr Milan Božić i predsednica SO Požega Zorica Mitrović, koji su sumirali učinjeno u toku 2017. godine.
Na početku razgovora predsednica SO Požega se kratko osvrnula na današnji sastanak opštinskog rukovodstva sa građanima. Prema njenim rečima oko dvadesetak građana je bilo prisutno na tom sastanku, a glavne teme su bile vezane za komunalne probleme.

Predsednik Božić je istakao ove sastanke kao jako bitne jer se na taj način čuje i reč građana i samim tim se lakše dolazi do rešenja problema. On se osvrnuo i na skorašnji usvojeni budžet opštine, potencirajući da on iz godine u godinu raste i da se nada da će se to nastaviti i narednih godina.

Osvrnuo se i na fabriku streljačke municije, rekavši da je, iako je najavljeno za ovu godinu, zapošljavanje izostalo, ali se nada da će u prvoj polovini naredne, 2018. godine, doći do najavljenog upošljavanja planiranog broja radnika.

Predsednica Mitrović se nakratko osvrnula na rebalanse budžeta tokom 2017. godine, rekavši da su oni inicirani prilivom, a ne odlivom sredstava u opštinskoj kasi.

Prema rečima Milana Božića izdvojeno je, tokom ove godine, 60 miliona dinara za nekategorisane puteve u seoskim Mesnim zajednicama. Ako vremenske prilike dozvole, do kraja januara, biće završeno još 15 do 20 kilometara. Oko 150 km puteva je rekonstruisano za poslednje dve godine, napomenuo je dr Božić.

U planu za 2018. godinu, preko konkursnog finansiranja, je da se urede dva dečija igrališta i jedna teretana na otvorenom, najavljuje predsednik Božić.

Na ovu priču nadovezala se predsednica Mitrović rekavši da rukovodstvo opštine ima puno ideja, a da će se u naredne dve godine puno raditi, a da će rezultati rada biti vidljivi 2020. godine. Narodna biblioteka će u narednom periodu dobiti novog VD direktora, a dobili smo i informaciju da će ova ustanova uskoro promeniti i lokaciju, a nova adresa za sada će ostati tajna.

Radi se i na formiranju nove javne ustanove u gradu – SKC-a. Vodiće se računa o kulturnim ali i sportskim potrebama građana Požege. Naredna godina će biti i godina sporta u našem gradu.

Plan je da lokalna uprava još više ulaže u zdravstvo, dodaje Zorica Mitrović. Ideja je da Dom zdravlja i bolnica dobiju neki novi sjaj i mogućnost da još više budu u službi građana, ali i da se stvore bolji uslovi za rad medicinskog osoblja. Budžetom je odvojeno 15 milona dinara za zdravstvo u narednoj godini.

Dr Božić se još jednom osvrnuo na budžet rekavši da je on škrt, ali ujedno i razvojni. Planom su predviđena ulaganja u kulturu i sport. Nezaobilazna tema bila je i “Budimka”. Dr Božić kaže da se stvari odvijaju onako kako je i očekivano. Sada će “Budimka” ići na tržište i čeka se na kupca. Fabrika ima svoju infrastrukturi i kompletnu “papirologiju”, ali i sirovinsku bazu, što će dodatno olakšati njenu prodaju. Interesovanja za kupovinu ima, pre svega od strane investitora iz Kine, Kazahstana, Irana, dodaje Božić.

Predsednica Mitrović smatra da kult “Budimke” mora biti sačuvan, bez obzira na to što će ona dobiti nove vlasnike u narednom periodu.

Ona se dotakla i imenovanja novih ljudi u opštinskoj upravi. Na skupštinskom zasedanju imenovani su Vlade Radovanović iz SRS-a na mesto zamenika predsednika opštine, nakon smrti dosadašnjeg zamenika Vlada Kovačevića i Verica Bogićević iz SPS-a, koja će biti zamenica predsednice skupštine.

Zorica Mitrović je rekla da će umesto dočeka Nove godine na gradskom trgu, novac biti preusmeren Domu zdravlja za nabavku novog aparata “pacijent monitor” i kupovinu posteljine za požešku bolnicu.

Na kraju razgovora dr Milan Božić i Zorica Mirtović uputili su novogodišnju čestitku građanima opštine Požega, sa nadom da im se ostvare sve želje u 2018. godini.

Kompletan razgovor sa čelnicima opštine Požega možete čuti klikom na strelicu dole

prvi deo

drugi deo

Napomena: Ukoliko se na svim plejerima čuje isti snimak, očistiti istoriju pregledanja i kolačiće.