Osnivačka skupština Udruženja građana “Inicijativa za Požegu”

Požega, 10. maj – U Mesnoj zajednici Srednja Dobrinja juče je održana Osnivačka skupština Udruženja građana “Inicijativa za Požegu”. Kao najvitalnija građanska inicijativa trenutno u Srbiji ona je proistekla iz višemesečnih građanskih protesta protiv lokalne vlasti. Na jučerašnjoj sednici je izabran upravni odbor od 13 članova a za zakonskog zastupnika je izabran Aleksandar Divović. Na osnivačkoj skupštini bilo je oko 40 osnivača.

Ciljevi ovog Udruženja su departizacija lokalne vlasti, transparentnost u radu opštinskog rukovodstva, aktivno učestvovanje građana u radu lokalne samouprave kroz javne rasprave i ostale vidove stvarnog učešća, edukacije građana a posebno mladih uz aktivno delovanje u oblasti umetnosti, medija, obrazovanja, politike, zaštite životne sredine, čuvanja i zaštite slobode govora i javnog informisanja kao i kontrola javne vlasti.

Plan Udruženja je da učestvuje na sledećim lokalnim izborima kao grupa građana što je zakonska forma u koju treba da se u izbornom procesu preregistruju iz Udruženaja gradjana.