Počeli radovi na izgradnji mini mlekare u Poljoprivrednoj školi

Požega, 21. novembar – Početkom meseca krenuli su radovi na izgradnji mini mlekare u okviru ekonomije srednje poljoprivredne škole Ljubo Mićić u Požegi. Ako se ispoštuje planirana dinamika već sa početkom naredne školske godine tu će se preradjivati prve količine kravljeg ali i kozjeg mleka koje će se otkupljivati od kozara iz našeg kraja.

Mlekara će biti mesto gde će se za rad obučavati učenici poljoprivredne škole ali i ostali zainteresovani za preradu mleka. Direktor škole Kojo Bošković kaže da je sredstva za pripremu projekta i nabavku opreme obezbedila sama škola, a da radove finansiraju Ministarstvo privrede i lokalna smaouprava. Ukupna vrednost projekta je oko 5 miliona dinara.

Kapacitet mlekare biće 500 litara mleka na dan, a kozje i kravlje mleko će se preradjivati u sir i kajmak. Sa povećanjem broja koza, ali i izgradnjom ove mlekare, Bošković se nada da će oživeti zadrugarstvo i da će se proizvodi od kozjeg mleka iz našeg kraja uskoro naći na tržištu.

Otvaranje mini mlekare je usko povezano i sa novim smerom u ovoj školi. Za ovu godinu dobili su odobrenje za formiranje novog obrazovnog profila “preradjivač mleka” ali zainteresovane dece koja bi to učila nije bilo.

Gospodin Bošković kaže da neće odustati od ideje da na području Zlatiborskog okruga stručno obuče kadar za rad u mlekarama. Ujedno podseća da se u Srbiji za potrebe prerade mleka učenici školuju samo u Pirotu.