Prilika za voćare

Požega, 30. oktobar – Opština Požega raspisala je i ove jeseni konkurs za nabavku subvencionisanih sadnica voća za podizanje višegodišnjih zasada na teritoriji naše opštine. Nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na raspolaganju je 3330 sadnica, od čega je najviše šljiva, nešto preko 2500 komada.

Pored toga ponudjene su i sadnice jabuka, krušaka, trešnji i dunja. Poljoprivrednici učestvuju u ceni sadnica sa 40 dinara po komadu, dok preostali iznos, do ukupne cene, plaća opština Požega.

Uslovima konkursa je predvidjeno da podnosilac zahteva mora biti sa prebivalištem na teritoriji naše opštine, da ima izmirene poreske obaveze i da proizvodni zasad ne bude manji od 30 ari za šljivu, odnosno 10 ari za ostale voćne vrste.

Prednost pri dodeli sadnica imaće mladi poljoprivrednici, do napunjenih 40 godina života, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, gazdinstva koja se nalaze u području sa otežanim uslovima rada u poljoiprivredi i žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Konkurs je otvoren do 10. novembra.