Zvanično krenuli radovi na izgradnji gondole

Čajetina, 11. septembar – Poslednjeg avgustovskog dana zvanično su počeli radovi na izgradnji panoramske gondole na Zlatiboru. Opština Čajetina i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije su se mesecima sporili oko građevinskih dozvola i statusa zemljišta na kojem treba da se gradi gondola i dva puta je izgradnja započinjana radnim akcijama i bez dozvole.

Konačno je krajem jula izdata gradjevinska dozvola za prvu fazu radova. Najpre će se raditi na krajnjoj stanici gondole – Torniku, kaže Bojana Božanić direktorka preduzeća “Gold gondola”.

Obeležavanje početka prvih betonskih radova na trasi buduće gondole zakazano je za 21. septembar na Torniku, za kada je najavljena “velika narodna svetkovina i zabava za sve ljude dobre volje”.

Do kraja godine očekuje se dobijanje građevinskih dozvola za preostale četiri faze izgradnje gondole jer je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi.

Ukoliko sve bude išlo po planu u ovo vreme sledeće godine moći ćemo da se vozimo gondolom. Trasa će biti duga devet kilometara. Vazdušnim putem povezaće se centar Zlatibora sa ski centrom Tornik.

Izvodjač radova na izgradnji gondole je užičko Jedinstvo, a izgradnja, koju finansira opština Čajetina, koštaće 13 miliona evra.