15 година Интеракције

У години обележавања 15 година Међународног студентског филмског кампа Интеракција, 10 година Међународног мастеркласа документарног филма Интердок, због пандемије Цовида 19, по први пут наведени програми Филмарта неће имати своја уобичајена издања која подразумевају окупљање и упознавање учесника у Србији, тимски рад, размену искуства, али и склапање пријатељстава за цео живот. Организатори Интеракције и у овим околностима, настоје да одрже своју филмску заједницу на окупу и из тог разлога, заједно са бившим учесницима из различитих делова света, ове године обележиће мале јубилеје кроз различите онлине програме, издавање каталога и продукцију документарог филма о програмима,  али и кроз представљање специјалног програма изабраних филмова снимљених током 15 година Интеракције на филмским фестивалима у земљи и иностранству“, изјавио је Дејан Петровић, директор Независног филмског центра Филмарт.

Од 25. до 29. августа, на Youtube каналу Филмарт-а биће приказано 15 изабраних филмова снимљених током кампа Интеракција. Сваке вечери уочи пројекције филмова биће емитован и двадесетоминутни видео, кроз који ће бивши учесници гледаоце упознати са положајем филмске индустрије у доба кризе и месту документарног филма у њиховим земљама, као и о сопственом искуству које носе из Србије.

Филмарт ће такође у циљу обележавања јубилеја, до краја 2020. године, објавити каталог у коме ће бити представљени учесници и филмови снимљених током кампа, као и различити ауторски текстови и интервјуи са бившим учесницима, супервизорима и јунацима филмова. Такође у току 2020. године биће продуциран и документарни филм, као осврт на првих 15 година кампа Интеракција и 10 година Интердока, који ће уз изабране филмове снимљене током кампа бити представљен на филмским фестивалима у земљи и иностранству.

У организацији НФЦ Филмарт, од 2006. године, реализује се камп Интеракција, у оквиру кога студенти филмских школа из целог света, током боравка у западном делу Србије, снимају документарне филмове на задату тему. До сада учествовало је 249 учесника из 59 земаља, снимљено је 50 документарних филмова, од којих је 11 филмова освојило 18 награда на филмским фестивалима широм света.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up