Отворена привремена ковид болница у Крчагову

Ужице – У оквиру ужичког Здравственог центра отворена је привремена ковид болница. У новој болници у Крчагову, код зграде Командно образовног центра, тренутно су смештена 22 пацијента која чекају резултате тестова. Капацитет ове болнице је 151 место.

Због епидемилошке ситуације каква је на територији Златиборског округа, у нову привремену кобид болницу, која је данас званично отворена у ужичком насељу Крчагово, први пацијенти су, према речима директора Здравственог центра, овде смештени још у суботу.

Милош Божовић, директор Здравственог центра Ужице, каже да је све већи број позитивних пацијената на ковид 19 смештено је у Општу болницу у Ужицу, а у новој ковид болници смештају се они који чекају резултате тестова:

– Број пацијенат мења се из дана у дан, а проблем је што се још увек у бонице прима више пацијената него што се отпушта. У ужичкој боници тренутно је смештено 270 пацијената, а 18 их је на респираторима. У новој ковид болници смештена су тренутно 22 пацијента, који према речима директора овде имају добре услове. На педијатријском одељењу ужиче болнице смештено је и седморо деце. – рекао је Божовић и додао:

-У осталим болницама у Златиборском округу хоспитализовано је још 180 ковид пацијената. Око 100 здравствених радника је заражено, а 16 их је на болничком лечењу

Према информацијама Завода за јавно здравље Ужице, од пристиглих резултата, особа које су претходних дана тестиране, са подручја Златиборског округа, потврђен је 201 нови случај позитивних на вирус COVID-19 . Марија Баралић, епидемилог, каже да Завод за јавно здравље Ужице дневно шаље од 200 до 250 узорака на тестирање у лабараторију „Ватрено око“ Клинички центар Србије. Ових дана је приметна и бржа обрада брисева, тако да резултати стижу у року од 24 до 48 сати. Епидемилошка ситуације у Златиборском округу је и даље нестабилана, а забележено је повећање заражених у Бајиној Башти, док је у Сјеници дошло до пада. За сада имамо довољно тестова, додаје Баралић.

Нова ковид болница је опремљена уз одобрење Републичког кризног штаба, Министарства здравља и Владе Србије. Град Ужице је за ове радове издвојио око десет милиона динара, каже градоначелник Ужица, Тихомир Петковић:

– Уложили смо новац за развод кисеоника и остало опремање ковид болнице, чији је укупан капацитет 151 место. Ово је сада прва фаза, а преосталих 67 места, који тренутно нису у функцији, могу бити уколико буде потребе. Урадићемо централни развог кисеоника и за те постеље, иако се искрено надам да за то неће бити потребе и позивам још једном све грађане да буду одговорни и према себи и према другима, носите маске и придржавајте се прописаних мера заштите.

ИЗВОР: ТВ Лав
НОВИНАР: Зорица Ђоковић
ФОТО: Зорица Ђоковић  / ТВ Лав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up