Аконтна цена малине 350 динара

Ариље – Аконтна цена малине која се очекује на почетку сезоне требала би да буде око 350 динара, а коначна између 600 и 700 динара а принос овог воћа је никад слабији, рекао је за наш радио председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић. Први фактор који је узроковао мањи пад производње јесу елементарне непогоде из 2021. године, посебно услед високих температура.

„Проблем је и са садницама, када се саднице из 2021. године припремају за род у овој години. Услед поменутих елементарних непогода такве саднице, познатије као „ластари“, остале су кратке. Очекивана цена купине је око 400 динара за килограм пре свега, јер су поскупели хемија, репроматеријал, радна снага и ђубриво. Цена малине од 600 до 700 динара је нека средња цена од 250 динара која је била пре две године“, казао је Радовић за наш радио.

Он је подсетио да су прошле године, када је била суша и када су температуре на подручју целе Србије биле високе, најбоље прошли малињаци који имају наводњавање, па им је било добро израстање саднице за ову годину, а и род је, према његовој оцени, био феноменалан. Битан фактор који утиче на овогодишњи род малине је садни материјал, па се у наредним годинама треба фокусирати на његову замену, коју иначе субвенционише држава, са 60 до 65 одсто, навео је Радовић…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up