Фондација „Ана и Владе  Дивац“ – подршка младим пољопривредницима

Београд / Пожега – До краја месеца ученици завршних разреда Средње пољопривредне школе „Љубо Мићић“ могу да се пријаве за доделу бесповратних средства за набавку пољопривредне опреме и механизације. Овакав начин подршке младим пољопривредницима Фондација „Ана и Владе  Дивац“ покренула је 2018. године, а временом се списак окалних самоуправа које подржавају овај пројекат проширио. Поред Пожеге, Ужица, Чајетине, Горњег Милановца, Ариља и Пријепоља од ове године и Нова Варош издваја новац за ове намене па је укупан фонд преко 6 милиона динара.

Висина појединачне инвестиције је до 300 000 динара, каже Милијан Мараш из Фондације „Ана и Владе  Дивац“. Сваке године око 100 ученика прође менторски програм, а преко 30 посто њих буде награђено. Поред набавке опреме и механизације кроз овај пројекат они настоје да оснаже младе, да их мотивишу, али и науче како да тржишно развијају своја газдинства.

„Ми покушавамо некако изнутра да оснажимо те људе, да ипак сагледају да имају већ неки потенцијал, да имају већ неку инфраструктуру, неку основу у облику свог пољопривредног газдинства. Србија је пољопривредна земља, може од те пољопривреде, бар на западу, да се лепо живи. Ми покушавамо да будемо корак испред нашег времена, да тој деци усадимо то да они морају да размисле шта би могли у будућности да раде, чиме да се баве, како да пласирају своје производе. На који начин да они од тога што већ имају направе нешто како би обезбедили себи неку светлију будућност ту на свом имању, на свом газдинству“, наглашава Мараш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up