Радуловић: Црвено злато губи свој сјај и вредност

Ужице – Унапред обезбеђен купац, добра агротехника и мање површине су једини начин да се оствари добит у воћарској производњи. Некада нејпрофитабилнија воћна врста у нашем крају, малина, ове године није донела очекивану добит па произвођачи и даље нису задовољни откупном ценом. Квалитет плодова је био задовољавајући, али су зато приноси подбацили за 20 до 30 %. Андрија Радуловић, из Пољопривредне саветодавне стручне службе из Ужица, каже да док са једне стране постоји тек благ интерес за подизање нових засада овог воћа и то у зависности од исплативости производње у појединим годинама, са друге стане имамо смањење постојећих површина за око 20 % сваке године. Црвено злато и даље губи свој сјај и вредност.

„Уколико би се наставио тренд пада цене малине економски мотив биће све мањи и мањи што може да доведе до тога да ова производња доживи судбину јабуке. Да се од високопрофитабилне производње претвори у једва одрживу. Разлози за овакво стање су вишеструки: стање набавке и промета садног материјала, избор адекватних парцела за заснивање производње, нова агротехника, радна снага, финализација производње, стање тржишта малине ван наше земље и тако даље“, каже Радуловић.

Док се произвођачи боре за вишу откупну цену климатске промене утичу на смањење приноса. Радуловић напомиње да се мора примењивати другачија агротехника и размишљати о пластеничкој производњи што са собом доноси већа почетна улагања, тако да је потребно добро проценити  исплативост производње овог воћа.

„Посматрано са агротехничке стране и услова гајења малине видимо да се они из године у годину погоршавају. Климатске прилике постају лимит за ову производњу, а све то захтева виши ниво знања, пластеничку производњу, веће инвестирање у подизање производних засада и на крају мора се проценити исплативост те производње“, наглашава Андрија Радуловић.

У нашем крају у току је берба купине. Ово воће по неколико година има веома ниску цену, па онда једне сезоне задовољавајућу, тако да ентузијасти који нису искрчили своје засаде могу нешто да зараде. Ових дана откупљује се по цени од 150 динара за килограм. Шљива је подбацила и са родом и са квалитетом плодова, а Радуловић је у емисији Будилник говорио о стању  и у засадима осталог воћа које се гаји у нашем крају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up