Пожега – Сутра почиње Божићни пост. Верници се спремају духовно и телесно за празник рођења Исуса Христа тако што се уздржању од мрсне хране али и од рђавих мисли, жеља и дела. Божићни пост траје четрдесет дана и када је храна у питању није строг као Ускршњи, односно већи део поста може се користити храна спремљена на уљу. Истовремено је потребно појачати молитву и умножити добра дела, каже старешина пожешке цркве свештеник Божо Главоњић.
“У току овог поста не једемо месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте на води. Риба се може јести сваке суботе и недеље и на Ваведење, чак и ако овај празник падне на среду или петак. Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности на води. Најстрожи пост је 6. јануара, на Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино већ се обавезно пости на води. То је по црквеном уставу и типику, али увек сваки парохијан са својим свештеником може се консултовати и свештеник има благослов, то право да разрежи и ублажи пост у зависности од здравља самога човека, код старијих особа и деце, али битно је да будемо у посту, односно да останемо доследни”, каже старешина пожешке цркве.