8. април – Светски дан Рома

Пожега – Широм света данас се обележава Међународни дан Рома, дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају.

Историја Рома је углавном непозната за шире друштво и многи сматрају да је то народ који нема своју историју и традицију. Можда је то један од суштинских проблема, што Роме други већински народ, са којим има суживот, не прихвата у довољној мери у своју средину. Међутим, Роми имају своју историју, језик, културу и обичаје.

Ромски народ су припадници традиционално номадског народа пореклом из северозападне Индије који припада Индо-Иранској језичној породици. Њихове миграције почињу из Азије можда још у 13. веку, и отада до 16. века насељавају Европу. До краја 20. века у целом свету живи више од 12 милиона Рома.

Име за Роме потиче од речи ром или мануш = човек или Цигани, које води порекло из грчког израза “ Athinganos”, а затим се у европским језицима мења у разним варијантама. Немци су осмислили име Zigeuner, мађари – Cigány, италијани – Zingaro и тако редом. Порекло имена тражило се и код индијског племена “Чангар”.

Роми су народ без домовине и властите политичке организације. Међусобно су веома сложни и никада нису водили освајачки рат.

Ромска породица може бити патријархална или матријархална. Карактеристично им је да се у брак улазе веома млади. Када је религија у питању Роми углавном прихватају веру земаља у којима живе, а очувано је и веровање у добре и зле духове, и у уроке.

Роми су склони музици и у многим земљама су познати као професионални музичари. Инструментима којима се служе су првенствено виолина, па виолончело, контрабас и цимбала.

Језик Рома припада индијској грани језика у који је током њихове сеобе укључен велики број страних речи. У северозападној Индији постоје језици којима је ромски језик сродан.

Међународни дан Рома је службено проглашен 1990. године  у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ). И поред тога што је последњих година много учињено на побољшању положаја Рома, они су још увек најдискриминисанија друштвена група у Европи.

На првом међународном конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године,  за ромску химну проглашена песма “Ђелем – ђелем” (ромски: Ишао сам, ишао), а установљена је и застава плаво-зелена боје, с црвеним точком у средини, као симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up