АМБАСАДОРИ НАУКЕ ЗА 2023

Овогодишњи Фестивал науке 16. по реду у Београду, највећи у овом делу Европе, од 17. до 19. маја посетило је 18.000 посетилаца у Хали 4 Београдског сајма. Фестивал је у деликатном тренутку пружио подршку деци и младима кроз манифестацију која је одувек тежила промоцији и популаризацији науке, и научног начина размишљања као основних вредности једног друштва. У Експертинејџери зони учествовало је 120 тинејџера из више градова у Србији, у 9 различитих програма. Ови млади научници и представили су своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, а представљена је и нова генерација Амбасадорки и Амбасадора науке, изузетних ђака из целе Србије који својим радом и изумима померају границе науке.

У Зони интерактивних поставки посетиоци су имали прилику да се упознају са стотинама занимљивих научних тема, како из природних, тако и из друштвених наука и открију забавно лице науке уз бројне интерактивне експерименте.

У Малој зони посвећеној деци узраста од 5 до 11 година, малишани су исказали креативност и радозналост кроз радионице о свемиру и планетама које би могли једног дана да населимо, сазнали како је бити археолог и шта нам је за то све неопходно, изучавали светлосне појаве, бавили се екологијом и рециклажом, слагати коцкице, гледали под микроскопе и подстаћи изводили праве научне експерименте у кућним условима.

Штандове, поставке,  имало је девет школа, од око 3500 школа колико их има у Србији а једна од њих била је и Гимназија ,,Свети Сава,, из Пожеге која активно узима учешће већ 15 година

Ове године су учествовали ђаци одељења трећег разреда (старешина проф. информатике Горан Мићовић) и Сви они су добили титулу АМБАСАДОРИ НАУКЕ ЗА 2023. годину.

Гостујући у јутарњем програму нашег радија Сандра Јаћимовић, Дуња Брашанац и Дуња Радуловић казали су да је идеја поставке била да буде за све узрасте, кроз историју науке обухваћене су многе области од перпетуум мобила до Шредингерове мачке. Највеће интересовање пробудио је аеродинамички тунел, демонстрација Кориолисове силе и Месец глобус из 1967. године (један од десет  тад направљених глобуса је у нашој школи !)

Причале су за наш радио о утисцима са сајма посебно о аеродинамичком тунелу и како су га (месецима) осмишљавали и правили

Ђаци одељења трећег разреда (старешина проф. информатике Горан Мићовић) АМБАСАДОРИ НАУКЕ ЗА 2023. годину.

Сандра Јаћимовић

Михаило Митић

Сунчица Радовић

Дуња Брашанац

Дуња Радуловић

Тамара Радојевић

Андријана Николић

Урош Ђурић

Светозар Ристановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник