Пожега – Како би осигурали добре приносе на својим њивама пољопривредни произвођачи се све чешће одлучују за анализу земљишта. Она је неопходна како би се у правој мери одредила врста и количина ђубрива неопходног за одређену биљну културу на датој парцели.
Највише се за овакве анализе одлучују произвођачи при подизању воћних засада, каже Ана Прокић из ПССС у Ужицу, али додаје и да се дешава да приликом испитивања узорака из малињака, открију да су поједине парцеле превише пођубрене што може озбиљно да наштети биљкама.
Она напомиње да је период од краја вегетације у једној, па до почетка вегетације у другој години, право време за узимање узорака. У њиховој лабораторији Регистрована пољопривредна газдинства могу извршити и бесплатне анализе, за шта се морају унапред пријавити почетком године. Поред тога врше се и анализе о трошку пољопривредника.