Андрија Радуловић: Падавине нанеле штете на скоро свим засејаним површинама

Ужице – Дуг кишан период са обилним падавинама нанео је штете на скоро свим засејаним површинама у нашем крају. На њивама у равничарском подручју вода се дуго задржава на тлу што се негативно одражава на биљке, а са друге стране произвођачи нису у могућности да правовремено изврше планиране радње на парцелама, каже Андрија Радуловић из ПССС у Ужицу. Код ратарских култура највеће проблеме представљају велика влага земљишта, полегање усева и бујање корова.

И свака воћна врста је на свој начин претрпела штету. У засадима јагода на отвореном берба је завршена пре времена јер је дошло до интензивног труљења плодова, док су парцеле под купином у нешто бољем стању и оне уз побољшање временских прилика и адекватну заштиту имају добру перспективу. Код јабука је ове године примећено слабо заметање плодова, а лоше временске прилике су се одразиле и на квалитет. У засадима шљива је већ присутно труљења плодова што ће у наредном периоду знатно умањити принос и квалитет, па се препоручује интензивна заштита засада.

Тренутно најпрофитабилнија воћна врста у нашем крају, малина, такође трпи услед неповољних временских прилика. Радуловић истиче да пре бербе још има времена за заштиту препаратима са краћом каренцом. Добар потенцијал рода ове године треба  адекватно сачувати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up