Чиста заједница за одрживо окружење и природу – ЧИСТО

 Ивањица, шармантна варош, у југозападној Србији, ушушкана у разнолике природне лепоте, простире се на обалама реке Моравице, у живописној котлини, окружена планинским венцима Голије, Јавора, Мучња, Чемерна и Радочела је омиљено место туристима који долазе у Србију, али је и варош позната по гостопримљивим домаћинима. То је место које чува културну баштину, али има и одговорност према будућности града и његових житеља, па се свака одлука доноси промишљено у односу на еколошку одрживост и заштиту здравља грађана, поготово узимајући у обзир да је то град са неколико рудних налазишта.

Реализацијом пројеката финасираних из средстава Европске уније општина Ивањица остварује многе озбиљне подухвате, па је од великог значаја и прекогранични  пројекат „Чиста заједница за одрживо окружење и природу – ЧИСТО“ који заједниčки спроводе опšтина Гусиње (ЦГ) и опšтина Ивањица (СРБ) са циљем доприноса заšтити žивотне средине у прекограниčном региону кроз ефикаснију и модернију инфраструктуру управљања отпадом. Пројекат доприноси побољšању капацитета и ефективности јавних услуга у овој области, а фокус је на промоцији еколоšке свести код младих кроз заједниčке акције везане за сакупљање отпада у овим опšтинама.

Већ у првој години реализације пројекта у Ивањици су видљиви значајни резултати. Јавно комунално предузеће Ивањица прве подземне контејнере уградило је 2022. године, на три локације у ширем центру града. Тада су спознали многе предности, не само за грађане, него и за пословање унутар те фирме. Након тога уследила је прекогранична сарадња са општином Гусиње, у оквиру које су добили седам подземних контејнера и једну смећару која ће омогућити још ефикасније пражњење подземних контејнера.

Јасна Дрндаревић, сарадник за заштиту животне средине – дипломирани инжењер екологије, ЈКП „Ивањица“ исказала је задовољство реализованим активностима у првој години имплементације пројекта.

  • Заједнички пројекат „Чиста заједница за одрживо окружење и природу- ЧИСТО“ је од неизмерног значаја за Ивањицу. Како смо подземне контејнере поставили на фреквентим местима, односно локацијама где је забележено највеће депоновање смећа, успели смо да допринесемо ефикасности комуналне службе града, јер уместо свакодневног пражњења, сада се депоновање из подземних контејнера врши сваког трећег дана. Такође, тиме смо добили и чистији и уређенији простор, и тако допринијели лепшој слици Ивањице, која је позната као веома посећено туристичко место у Западној Србији. Постављањем подземних контејнера умањени су финансијски издаци, јер поред тога што је ређе пражњење, смањили смо и број комуналних радника који обављају тај посао. Сами подземни контејнери омогућили су нам да проширимо систем сакупљања и уведемо већи број корисника. С обзиром на то да на територији општине Ивањица има велики проблем са дивљим депонијама, кроз овај пројекат у некој мери се утицало на грађане да правилно депонују смеће. Како се на локацијама где се налазе контејнери више не могу наћи отпаци ван самог простора намијењеног за смеће јасно је да је  овај пројекат дао велики допринос, кроз едукацију и пример грађанима како  треба очувати  животну средину. – закључује госпођа Дрндаревић.

Од почетка сарадње са општином Гусиње, односно почетка реализације пројекта „Чиста заједница за одрживо окружење и природу- ЧИСТО“, који је био у децембру прошле године, у оквиру пројекта, у Ивањици је организован низ активности како би се подигла свест о правилном депоновању смећа и заштити животне средине. Реализоване су и две студијске посете. Током прве посете општини Гусиње потписан је уговор и дефинисан начин рада. Чланови пројектног тима општине Гусиње посетили су Ивањицу средином новембра, када су у Ивањици организоване тродневне активности. Радни састанак служио је за размену искустава, упознавање са радом комуналних служби, а посебно драгоцено искуство био је одлазак у регионални центар Дубоко, где је презентован начин рада центра за рециклажу. У три основне школе на територији ивањичке општине одржане су радионице за децу, које су имале за циљ да подигну свест о екологији, рециклажи, здравој животној средини као основу за очување људске егзистенције. Трећа студијска посета организована је у периоду од шестог до осмог децембра, где су колеге из Ивањице са колегама из Гусиња имале радне састанке у том граду, током којих су размењена искуства о раду ЈКП Гусиње, упознали се са начином управљања отпадом у тој општини, а поред низа других активности уприличен је И одлазак у НП Проклетије који је својом фантастичном лепотом оставио снажан утисак на госте из Србије.

Пројекат  „Чиста заједница за одрживо окружење и природу- ЧИСТО“ суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Реализација пројекта је поčела 24. децембра 2022. и трајаćе две године, до 23. децембра 2024. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up