Да ли сте видели ову жену?

Пожега – Пожешка публика имаће прилику да филм „Да ли сте видели ову жену“ погледа у недељу 15. јануара. Филм Дејана Зорића и нашег суграђанина Матије Глушћевић имао је светску премијеру на фестивалу у Венецији, након тога је проглашен за најбољи на Фестивалу ауторског филма у Београду, а награду је за најбољу режију недавно је изборио и у Банкоку. Главну улогу у филму, који доноси три различите приче једне средовечне жене, тумачи хрватска глумица Ксенија Маринковић. Иако нема конкретних додирних тачака са њима, почетну инспирацију за филм аутори су пронашли у својим мајкама, каже режисер Матија Глушћевић. Са друге стране филм је о свима који се још траже и баве питањем свог идентитета.

“Филм јесте сачињен из три сегмента, али на крају се заправо може посматрати као једна целина, има неку заједничку нит, а то је та средовечна жена и судбина тих средовечних жена која све то увезује. Јесте да смо ми причали да су нама наше мајке инспирација, сад нема везе овај филм са нашим мајкама, то је само била нека почетна идеја. Оно што је важно јесте да смо ми себе уграђивали и у тај филм и у тај лик главне јунакиње Драгиње. Тако да филм може да буде о свима нама, односно о свим људима који се негде траже и осећају се изгубљено у данашњем свету. Ми смо то градили као да правимо филм о себи, а онда је то од нечег нашег што је лично, постало нешто што је универзално за све”, каже Глушчевић.

Сам процес настајања филма трајао је шест година, а започет је кад је Матија био на трећој години Факултета драмских уметности. Он је још као гимназијалац и даровити млади песник, био решен да постане режисер или глумац. Прве филмске кораке имао је на кампу “Интеракција” где је био најпре волонтер, а онда и полазник друге генерације Филмског едукативног центра. И продуценткиња овог филма Чарна Вучинић је бивша учесница пожешког филмског кампа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник