Депонија Дубоко један од капиталних зелених пројеката

Београд – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да су неопходна велика улагања у капиталне зелене пројекте као што су регионални центри за управљање чврстим отпадом, и да ће депонија Дубоко у Ужицу бити један од тих пројеката. У изјави навинарима на броду Кеј 1, где је у оквиру Европске зелене недеље 2024, Министарство заштите животне средине, Делегација ЕУ у Србији и Програм УН за развој (УНДП) организовао свечани програм којим је обележен Светски дан заштите зивотне средине, Вујовић је рекла да ће у фокусу бити и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода и замена котлова за прелазак на еколошки прихватљивије енергенте. „Све су то огромни пројекти који много коштају и за које је потребно време“, констатовала је Вујовић.

На питање новинара да ли се уопште исплати улагати 30 милиона евра у депонију Дубоко, пошто је пожар направио велику штету и уништио фолију која је требало да спречи загађење земље, Вујовић је рекла да њено Министарство има у плану да до 2027. изгради шест регионалних центара за управљање чврстим отпадом, а да је план био да депонија Дубоку буде један од њих и пре пожара. „То је виша сила и наравно да нико није срећан због тога, али оно што је добро је да смо ми радили на тој документацији две године управо са европским консултантима и са консултантима у Србији који предњаче у томе. Имали смо могућност њиховог избора на међународним тендерима заједно са Европском банком за обнову и развој и Француском развојном агенцијом. Дакле, свакако су људи који имају струку и референце радили на томе“, рекла је министарка. Како је навела, тело депоније ће се проширити, стабилизоваће се терен, ставиће се фолије, биодренови, све оно што је законски прописано по европским стандардима.

„Радиће се постројење за третман биогаса, како не би ти гасови имали могућност паљења, јер то је оно што узрокује пожаре. Радиће се свакако у наредним фазама и компостана, односно депонија за зелени отпад. И градиће се трансфер станица у Пожеги и то су наредне фазе“, навела је Вујовић. Она је истакла да је прва фаза од 30 милиона евра свакако сада најважнија, јер ће кренути озбиљни радови.

„Још једном желим да истакнем да ћемо ми, као влада Републике Србије, обезбедити средства из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције за неколико регионалних центара. Ми очекујемо до краја јуна да се заврши тај међународни тендер, да видимо ко су потенцијални извођачи, онда да се прегледају понуде и да кренемо у комплетну реконструкцију“, поручила је министарка. Она је додала да сама изградња регионалиних центара неће бити довољна, већ да морамо да мењамо своје навике и преоријентишемо се на друге начине одлагања отпада.

„Неопходна је примарна селекција отпада по кућама, неопходно је да обезбедимо, такође кроз европске пројекте, додатне канте, контејнере и смећаре. Неопходно је да и ми, грађани Србије, да учествујемо у томе зарад унапређења животне средине“, поручила је министарка заштите животне средине.

ИЗВОР: ГЗС/Тањуг

1 коментар. Leave new

  • Вук Стефановић
    јун 7, 2024 15:21

    Пре више година је постављен кавез за прикупљање пластичних флаша у 3 реону. Станари су колико толико уредно одлагали флаше за рециклажу. Али, као и све, одвоз отпада је замро, а флаше су поново завршиле у контејнеру. А кавез је здробљен утоваривачем од стране комуналних радника је је „сметао“. Толико о рециклажи у срба…

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up