Добитници књижевне награде “Момчило Тешић“ за 2022. Милош Петковић и Јово Чулић

Пожега – Жири у саставу: Гордана Малетић, Милијан Деспотовић и Бранко Стевановић,  једногласно је донео одлуку да се Књижевна награда „Момчило Тешић“ додели књижевнику Милошу Петковићу за легенду „Бајка о Ноћурку и Даници“ („Медивест“, Ниш, 2021) и Јови Чулићу за збирку песама „Јунак у трегерима“ („Мудро слово“, Бања Лука, 2021). Награда „Момчило Тешић за укупно књижевно дело које се огледа у великом стваралачком доприносу свим књижевним родовима и врстама за децу додељује се Слободану Станишићу, књижевнику из Београда.

Књижевну награду „Момчило Тешић“ додељују књижевне новине „Свитак“ и лист за дечју књижевност „Момчило“ из Пожеге српским ауторима чија су дела за децу, у суштини, подједнако окренута савременом и новом, колико и  уважавању наше културне баштине, а у којима је, према мишљењу жирија, приметан траг реторике Момчилових јунака, чија непосредност, уз неспутану маштовитост, спаја савремене писце са књижевним наслеђем и младим читаоцима. Међу добитницима ове награде налазе се најугледнија имена овдашње књижевне сцене.

Лист за дечју књижевност „Момчило“, додељује и књижевну награду „Млади Момчило“ за децу песнике, за песму или књигу објављену  у претходној години Добитник за 2022. је Михаило Филиповић (Ужице, 2009), ученик седмог разреда Основне школе „Петар Лековић“ из Пожеге, за збирку песама „ „Бочели и бумбар“, коју је објавило издавачко предузеће „Епоха“, 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up