Довољно противградних ракета у општини Пожега

Пожега – Од 15. априла па до 15. октобра, како је утврђено календаром Републичког хидрометереолошког завода, на снази је сезона противградне одбране пољопривредних усева у Србији. С обзиром на све израженије климатске промене, са екстремним падавинама и појавама града и олује, већина пољопривредних произвођача, уочи почетка сезоне, помно прати и веома је заинтересована за стање и функционисање система противградне одбране.

Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града, Републичког хидрометереолошког завода, у чијој надлежности је противградна одбрана, изјавио је за наш Радио да је у Србији на располагању 23.000 хиљаде противградних ракета. У просеку свака лансирна станица добила је по 18,5 продивградних ракета, с тим што ће, за случај преке потребе, остати неколико хиљада на залихама како би се у ситуацијама када то буде неопходано, адекватно реаговало.

У овом моменту на целој територији Србије активно је 1.210 противградних станица, али се, како истиче начелник Центра за одбрану од града РХМЗ, њихов број из године у годину смањује услед технолошког унапређења система. Снабдевеност противградних станица ракетама на почетку нове сезоне одбране од града на подручју наше општине  је задовољавајућа.

Стрелци располажу просечно са 14,5 ракета. Каже да би идеално било кад би свака станица имала преко 20 ракета, но у поређењу са неким другим општинама у околини можемо бити задовољни. У набавку ракета и ове године поред државе укључила се и локална самоуправа. На тероторији наше општине активно је 14 лансирних станица а до сада је испаљено већ 119 ракета истакао је Бабић. Радарски центар Ужице покрива 7 општина и 2 града, Ужице и Чачак и  штити од града око 460 000 хектара територије западне и југозападне Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up