Дуално образовање – велики корак ка стварању квалитетних кадрова

Пожега – Дуално образовање заузима све важније место у систему средњег стручног образовања.
У текућој школској години око 6.900 средњошколаца у Србији учење кроз рад реализује у скоро 900 компанија. Они на тај начин стичу потребна знања и вештине у оквиру 47 образовних профила. Најтраженији су из машинске струке и електроиндустрије, као и они из области угоститељства, туризма и трговине.

На иницијативу привреде, од следеће школске године, уводе се и нови профили као што су техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе.
Из тог разлога Привредна комора Србије позива послодавци који желе да се укључе у систем дуалног образовања да до краја јануара поднесу онлајн пријаву преко веб портала Привредне коморе Србије. Они подсећају да ученици по дуалном систему, образовање стичу у школи и компанији где усвајају практична и применљива знања и вештине у реалном радном окружењу.

До сада је више од 4.000 ученика у Србији завршило школовање по дуалном моделу образовања и око 70 одсто је нашло посао управо у компанијама у којима су учили кроз рад или у оквиру струке.
Око тридесетак одсто је наставило даље школовање, што је такође једна од предности дуалног образовања, јер чак и компаније стипендирају наставак школовања ђака који им се касније врате као кадрови са високом образовањем.

Коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем марта 2021. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up