Два домаћа документарца – Прилагођени и Кристина, на престижном фестивалу у Лајпцигу

Пожега – У уторак, 10.октобра 2023.године, два домаћа филма – „Прилагођени“, Дејана Петровића и „Кристина“ Николе Спасића биће приказана на престижном ДОК Лајпциг фестивалу, у категорији Doc Alliance Award.

Подсећамо да су, на овогодишњем фестивалу у Кану, оба филма номинована за годишњу награду Doc Alliance Award 2023 од стране мреже седам водећих европских фестивала документарног филма. Програмери и уметнички директори фестивала Doc Alliance, од 2008, сваке године за награду номинују по један кратки и један дугометражни документарни филм. Међу 16 филмова номинованих за овогодишњу награду налазе се и дугометражни хибридни филм “Кристина”, који је номинован од стране FIDMarseille и „Прилагођени“, који је предложен од стране Докуфеста за најбољи кратки документарац.

Из филма „Кристина” (ФАФ промо)

„Кристина“, Николе Спасића, портретише изузетно лепу жену средњих година која живи угодно сама, али након три случајна сусрета са Марком пита се да ли је он дух или њена сродна душа. Овај филм премијерно је приказан на фестивалу FIDMarseille и том приликом је освојио First Film Award, а сем тога освојио је и награду за најбољег редитеља у успону на Фестивалу европског филма у Севиљи, специјално признање младог жирија на Muestra de cinema de Lanzarote, две награде на фестивалу Мерлинка, за најбољи домаћи филм и за најбољи међународни филм и награду за најбољу режију на Мартовском фестивалу. Филм је приказан на бројним фестивалима широм света, а његова турнеја и даље траје. Филм је снимљен у продукцији продуцентске куће Резон, а дистрибутер за свет је лондонска компаније Reason8. Почевши од 21. септембра филм „Кристина“ домаћа публика можете погледати у биоскопима Cineplexx Ушће, Tuckwood Cineplexx, Арт биоскоп Коларац, УК Пароброд, Арена Cineplex и другим биоскопима широм Србије.

Откривајући јединствено прихватилиште за псе у Европи и успостављајући паралелу између азила за псе и друштва, “Прилагођени”, Дејана Петровића преиспитује хијерархије моћи, као и релативност ауторитета који нас уз помоћ награде и казне чини послушнима. Овај вишеструко награђивани кратки документарац, након светске премијере на фестивалу ИДФА у Амстердаму, приказан је на више од 40 филмских фестивала (Visions du Réel, Millennium Docs Against Gravity Film Festival, Dokufest, Thessaloniki Documentary Festival, Beldocs itd.). Филм је снимљен у копродукцији Независног филмског центра Филмарт и продуцентске куће Cinnamon Films, а дистрибер је аустријски Square Eyes.

Оба филма су снимљена уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Филмског центра Србије.

Током овогодишњег, 66. издања ДОК Лајпциг фестивала, који ће бити одржан од 8. до 15.октобра у Лајпцигу, биће приказано укупно 225 филмова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up