Електронске цигарете штетне по здравље, а све популарније међу младима

Ужице – Последња истраживања здравља становништва Србије показују да је наша земља када је реч о пушењу у европском али и светском врху. И поред благог пада у односу на раније резултате процењује се да код нас дуванске производе свакодневно користи преко 31% становништва старијег од 15 година. У прилог том неславном податку здравствени радници наглашавају да у Србији најмање 15 000 људи сваке године умре због штетних ефеката пушења. Др Мирјана Филиповић из Завода за јавно здравље у Ужицу каже да је дувански дим заједнички фактор ризика за четири најзаступљеније групе болести у свету: болести срца и крвних судова, малигне болести, дијабетес и хроничне респираторне болести. Последња испитивања показују и да је повећан проценат пушача основношколског узраста. Они уместо класичних цигарта све више користе електронске цигарете или неке друге дуванске производе. Др Филиповић подвлачи да без обзира на форму сви ти производи садрже никотин и изазивају зависност.

У циљу подршке и мотивисања пушача за одвикавање од пушења, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је у јуну 2022. године покренуо бесплатну телефонску линију и интернет страницу https://ostavipusenje.rs/.

Одговори на питања пушача који размишљају да престану да пуше или су то већ одлучили, као и оних који су већ престали и покушавају да одрже непушачки статус, могу се добити сваког радног дана од 11 до 14 часова и позивом на број 080 020 0002.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up