ЕУ обезбедила 10 милиона евра за пројекте дефинисане територијалним стратегијама

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је Јавни позив за који је ЕУ определила десет милиона евра, за предлоге интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија.

Градови и општине које су уз ЕУ подршку развиле територијалне стратегије као стратешка документа за одрживи развој сада имају прилику да конкуришу пројектима који ће на одређеној територији да допринесу јачању специфичног идентитета, препознатљивости и атрактивности територије, решавању комплексних проблема који захтевају различите видове иновација и сарадње институција из различитих сектора и коначно унапређењу квалитета живота свих становника тих територија.

„Територијални приступ развоју важан је елемент за стварање једнаких али и бољих услова за живот у свим крајевима Србије. Такав приступ је важан и као наша припрема за коришћење много већих структурних фондова када постанемо чланица ЕУ”, рекла је Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.

Министарка Мишчевић је додала да предложени пројекти треба да се ослањају на циљеве Кохезионе политике ЕУ 2021 – 2027, као и на релевантне националне стратегије, посебно на Стратегију одрживог урбаног развоја Србије до 2030. године.

Овај јавни позив је прилика да територије добију подршку да спроведу пројекте којима ће унапредити квалитет урбаних подручја, да се баве питањима енергетске ефикасности и прилагођавања климатским променама, да искористе предности дигитализације и уведу иновације, да спроведу различите иницијативе које доприносе друштвеном благостању, као и да ојачају сопствене системе за управљање развојем територија.

„Кроз ЕУ ПРО Плус програм ми пилотирамо територијални приступ развоју који је прилагођен контексту Србије и потенцијалима и капацитетима ових територија. Ово је дугорочан приступ који се у Европској унији показао као успешан у обезбеђивању равномерног развоја, а уз то ће локалне самоуправе у Србији бити спремније за коришћење будућих кохезионих фондова”, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Као посебно значајно, амбасадор је истакао да су у процес израде стратегија биле укључене све заинтересоване стране те да се очекује да ће и предложени пројекти бити изабрани као приоритетни за одређену територију а уз то засновани на што ширем консензусу.

Право учешћа у позиву имају градови и општине и регионалне развојне агенције које су укључене у 12 територија које су у оквиру ЕУ ПРО Плус програма израдиле територијалне стратегије. Оне моге да се пријаве са пројектима који су проистекли из самих стратегија, а који ће да допринесу решавању изазова територијалног и одрживог урбаног развоја уз изградњу капацитета на локалном и регионалном нивоу.

Дванаест поменутих територија обухватају пет ширих територија – урбаних подручја и то Крагујевац са општинама Аранђеловац, Баточина, Кнић, Лапово, Рача и Топола; Ниш са општинама Гаџин Хан, Мерошина и Сврљиг; Пирот са општинама Бабушница, Бела Паланка и Димитровград; Ужице са општинама Бајина Башта, Чајетина, Пожега и Прибој и Зајечар са општинама Бољевац, Књажевац и Сокобања, као и седам ужих територија – урбаних подручја – Бор, Крушевац, Лесковац, Лозница, Нови Пазар, Смедерево и Шабац.

У оквиру позива биће подржане две групе пројеката, прва група која се односи на инфраструктурне и друге радове, набавку опреме и мере које подстичу широке консултације, учешће, изградњу капацитета и обуке и сл. Вредност подршке по појединачном пројекту за ове групу износи од 200.000 евра до 1.500.000 евра за шире територије и од 100.000 евра до 500.000 евра за ужи обухват територије. Друга група пројеката, која ће бити подржана износом од 50.000 до 200.000 евра подразумева израда документације која је неопходна за повећање зрелости и спремности за спровођење стратешких пројеката у оквиру територијалних стратегија, попут студија изводљивости, процене друштвеног утицаја, процене утицаја на животну средину, и сл.

Позив је отворен до 28. децембра 2023. године, а више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници програма Јавни позив за спровођење интегралних пројеката проистеклих из 12 територијалних стратегија подржаних кроз програм ЕУ ПРО Плус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up