Филм „Прилагођени” Дејана Петровића освојио награду за најбољи кратки документарни филм у Египту

Исмаилиа – Документарни филм „Прилагођени” Дејана Петровића освојио је награду за најбољи кратки документарни филм на управо завршеном 23. Међународном фестивалу документарног и кратког филма Исмаилиа у Египту.

На фестивалу који је одржан од 17. до 23. марта, у организацији Филмског центра Египта, приказано је 12 кратких документараца из Шпаније, Киргистана, Грузије, Холандије, Италије, Индије, Русије, Немачке, Египта и Србије. Награда за најбољи кратки документарни филм додељена је документарцу „Прилагођени”, Дејана Петровића, док је “Soy Libre”, редитељке Лауре Портиер из Белгије, проглашен је најбољим дугометражним документарцем фестивала
.
Филм „Прилагођени“, након светске премијере у такмичарском програму фестивала ИДФА, у новембру прошле године, до сада је приказан у Канади (Pendance Film Festival), Финској (Vera Film Festival), Грчкој (Thessaloniki Film Festival) и Египту. Током априла, филм ће такође бити приказан на фестивалима у Холандији (Go Short Festival) и Јужној Кореји (39. Међународном фестивалу кратког филма у Бусану).

„Прилагођени” је краткометражни документарац који нам открива јединствено прихватилиште за псе у Европи, место у које се свакодневно довозе пси луталице, ухваћене на периферији града. Успостављањем паралеле између азила за псе и друштва и приказивањем процеса дресуре паса, филм указује на универзалне проблеме са којима се сусрећемо од најранијег детињства, преиспитујући потребу појединца да се прилагођава вољи другог, сматрајући га ауторитетом.

Захваљујући Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије филм је снимљен у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, једном од три затвора у Европи у коме се спроводи програм ресоцијализације осуђеника путем обуке паса и једином у Европи у коме постоји прихватилиште за псе у самом затвору.

Продуцент, редитељ и сценариста филма је Дејан Петровић, директор фотографије Драган Вилдовић, док монтажу потписују Александар Ухрин и Александар Поповић. Сниматељ и дизајнер звука је Никола Цвијановић, а музику је компоновао Војин Ристивојевић.
Филм је снимљен у копродукцији Независног филмског центра „Филмарт” и продуцентске куће Cinnamon Films, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Филмског центра Србије.

ФОТО: Милица Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up