Филмарт је расписао конкурсе за Интеракцију 2024 – Фестивал, Камп и Радионицу

Пожега – Независни филмски центар Филмарт из Пожеге је, поводом одржавања Интеракције 2024, расписао конкурсе за учешће у деветнаестом Студентском филмском кампу, на дванаестом издању Радионице документарног филма, као и трећем издању Фестивала кратког документарног филма.

Овогодишњи Камп Интеракција се одржава од 10. до 27. августа и на њему ће учествовати 15 учесника – студената продукције, режије, камере, дизајна звука и монтаже. Учесници, подељени у три екипе, током боравка у Чачку, Ужицу и Пожеги, снимају три кратка креативна документарна филма под менторством Ефима Грабоја, израелског документаристе. Рок за пријаву за Камп је 1. март 2024. године.

Други конкурс је расписан за Интеракција: Радионицу документарног филма која ће бити одржана од 20. до 27. августа 2024. године. Радионица је интензивни седмодневни едукативни програм намењен филмаџијама, студентима филмских академија, као и свима онима који желе да, кроз предавања и разговоре, унапреде знања и вештине из области креативног документарног филма или развијају своје документарне пројекте са нашим експертима – истакнутим документаристима. Предавачи и тутори Интеракција Радионице 2024 су: Рада Шешић из Амстердама, програмерка бројних фестивала (ИДФА, Сарајево Филм Фестивал итд.), Крис Филипоне, документариста из САД, који је дипломирао на Универзитету Стенфорд и тренутно је гостујући предавач на Универзитету у Ајови (САД), Воутер Јансен из Холандије, један од водећих европских дистрибутера и оснивач компаније за фестивалску дистрибуцију Сqуаре Еyес, Ива Племић Дивјак, продуценткиња документарних филмова из Београда и председница Удружења документариста Србије – ДОКСрбија, као и Џејми Мелцер, награђивани редитељ документарних филмова и професор на Стенфорд Универзитету у САД. Рок за пријављивање на конкурс за учешће на Радионици је 1. април 2024. године.

Поред наведена два позива за пријаве за Камп и Радионицу, Филмарт је расписао и конкурс за пријаву филмова за треће издање Интеракција: Фестивала кратког документарног филма. Фестивал је посвећен кратким креативним документарцима, трајања до 40 минута, а који оригиналношћу и иновативношћу доприносе померању граница документарног филма. Мали број пажљиво одабраних кратких документараца биће представљен публици у оквиру такмичарског и два нетакмичарска програма – У фокусу и Interscreen. Рок за пријављивање је 15. април 2024, а Фестивал ће бити одржан од 20. до 27. августа, истовремено у Ужицу, Пожеги и Чачку.

Поред наведених програма, такође у том периоду у Ужицу биће одржани програми ИВА. Лаб и Интеракција: Teen Doc радионица за средњошколце из Србије и земаља региона.

ФОТО: Ирена Јевтовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up