Филмарт расписао два конкурса за Интеракција камп и радионицу документарног филма

Пожега – Независни филмски центар Филмарт из Пожеге је расписао конкурс за учешће на Интеракција 2022 – филмском кампу и радионици документарног филма.

Седамнаесто издање Интеракција: студентског филмског кампа (I: SFK) биће одржано од 8. до 24. августа 2022. године, у оквиру кога ће петнаест учесника подељени у три екипе, током тронедељног боравка у западном делу Србије (Чачак, Пожега, Ужице), снимити три кратка креативна документарна филма. На конкурс за учешће на кампу (I: SFK), који је отворен до 30. априла, могу се пријавити студенти режије, камере, дизајна звука и монтаже, који имају искуства у продукцији документарног филма.

Након двогодишње паузе, узроковане пандемијом Covid-19, Филмарт наставља са реализацијом едукативног програма посвећеног документарном филму. Програм Интеракција: радионица документарног филма (I: RDF) биће реализован  од 17. до 24. августа 2022. године, у оквиру кога ће учесници имати прилику да кроз предавања, панел дискусије, пројекције филмова и разговоре са ауторима унапреде знање и вештине из креативног документарног филма, као и да кроз консултације са туторима и сесије са другим учесницима, развијају своје документарце. Своје искуство са овогодишњим учесницима  радионице ће поделити Рада Шешић, програмерка бројних фестивала (ИДФА, Сарајево филм фестивал итд.), предавачица и филмска редитељка награђена на бројним фестивалима, као и документариста Владимир Перовић, чији су филмови призанаи и запажени на најзначајнијим фестивалима у свету.

Право учешћа на конкурсу имају  филмски професионалци, студенти филмских академија, као и сви они који желе да унапреде знања и вештине из креативног документарног филма или да са нашим туторима –  развијају своје документарце. Конкурс за радионицу (I: RDF) биће отворен до 10. јуна 2022. године.

Годинама учествујући у продукцији и промоцији кратког документарног филма НФЦ Филмарт уочивши заинтересованост публике за кратку форму, као и страст аутора да нам се обрате поетиком минимализма, ове 2022. године, покреће Интеракција: фестивал кратког документарног филма (I: FKDF). Током фестивала биће приказани кратки документарци приказани и награђени на најзначајнијим фестивалима широм света.

Током шеснаестогодишње реализације кампа учествовало је више од 260 учесника из преко 60 земаља, студената више од 100 филмских академија. Снимљена су 53 документарна филма и освојено преко 20 награда на филмским фестивалима широм света. Посебан успех постигао је филм Долина владара (редитељ: Ефим Грабој), који је 2019. године био у номинацији за најбољи краткометражни документарни филм, престижне Међународне документаристичке асоцијације (ИДА). Радионицу (мастерклас)  похађало је 128 учесника из 46 земаља, а досадашњи предавачи су били врхунски редитељи из Србије и региона − Желимир Жилник, Владимир Перовић, Драган Елчић, Небојша Слијепчевић и Младен Матичевић.

Програм Интеракција реализује НФЦ Филмарт уз подршку Швајцарске владе, у оквиру пројекта “Култура за демократију”, који спороводи Хартефакт фонд.

За више информација о програмима НФЦ Филмарт и условима пријављивања на конкурсе посетите http://www.film-art.org/interaction/

Независни филмски центар „Филмарт“ е: interaction@film-art.org, office@film-art.org  | т: 065 2555393

ФОТО: Милица Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up