ФОРЦА: Како управљати отпадом од средстава за заштиту биља?

Пожега – Управљање амбалажним отпадом од средстава за заштиту биља је тема којој ће у нарендом период удружење Форца посветити пуну пажњу. Идеја је да се у Пожеги покрене пројекта у који ће бити укључени сви актери у ланцу одговорности приликом одлагања амбалаже од пестицида. Законска регулативе предвиђа конкретне кораке којих се мало ко придржава. Форца сада настоји да створи услове да се посуде у којима су била средства за заштиту биља одлажу на правилан начин, а не да завршавају са осталим отпадом или да буду спаљене, каже Мирослав Тамбурић из Форце.

“Одговорност почиње, пре свега, од оног ко купује та средства. То су први људи у том ланцу. Други у тој одговорности је онај ко то продаје, а онда онај ко то производи. Сви они у закону имају јасно прописане обавезе шта са тим треба да се уради. Односно, да онај ко прода код њега треба да се врати та амбалажа. Дакле, онај ко је купи па искористио на њиви, дужан је да то три пута пропере и да онда тако три пута пропрану амбалажу врати продавцу. Онда продавац то треба негде да складишти, да се повеже са другим продавцима и обавести једног од оператера. Имамо шест или седам оператера који су званично добили дозволу да третирају тај отпад. Након тога оператер треба да дође, да покупи отпад и да га у складу са својим процедурама уништи. Врло је јасно, али где сад ту запиње? Човек кад купи не зна шта ће са тим”, каже Тамбурић.
Пољопривредне апотеке иако имају обавезу прикупљања таквог отпада то често не раде јер немају где да га складиште. Идеја за наредну годину је да се пронађу  локације у 5-6 села где ће бити  постављени регионални контејнери за прикупљање амбалаже, а онда ће ЈКП средином године све то преручити у централни контејнер који ће, највероватније бити на економији Пољопривредне школе, најављују из Форце. Одатле ће амбалажни отпад од средстава за заштиту биља преузимати дежурни оператер задужен за те послове. Паралелно са обезбеђивањем услова за правилно одлагање, радиће се и на информисању грађана о значају одговорног поступања и конкретним корацима које треба да испоштују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up