Гимназији “Свети Сава” прославила 100 година постојања

Пожега – Данас се завршава пријављивање за полагање пријемног испита за упис у одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику у Гимназији “Свети Сава”. За 20 места до сада је конкурисало 40 ученика. Поред ђака из Пожеге традиционално су за наставак школовања у пожешкој школи заинтересовани и ученици из суседних општина Лучани, Ариље и Косјерић, каже директор школе Иван Драшкић.

Пожешка школа синоћ је свечаном академијом у сали биоскопа прославила 100 година постојања. Обележавање овог значајног јубилеја започето је у претходној години кроз изложбу фотографија, снимање филма и припрему монографије, док је сам свечани скуп због пандемије корона вируса био померен за ово пролеће.

Гимназија у Пожеги почела је са радом у мају 1921. године као Државна четвороразредна нижа реална гимназија, а њен први директор је био Петко Краговић. Кроз своју историју доживела је бројне трансформације, а Скупштина општине Пожега донела је 1991. године одлуку да ова образовна установа носи име Светог Саве. Гимназија у садашњем формату је обновљена 1990. од када се уписују ђаци на два смера, природно-математички и друштвено-језички. Од 2009. у Гимназији је отворено и рачунарско одељење за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up