Голд гондола прославила две године рада

Данас је тачно две године од када је златиборска Голд гондола превезла прве путнике од почетне станице до врха Торник ,трасом дужине 9 километара. Највећа инвестиција Општине Чајетина вредна 13,5 милиона еура, Златна жичара, је оправдала очекивања Општине Чајетина и њених становника који су веровали да ће угледати светлост дана и спојити центар Златибора са највишим врхом Торник. И поред бројних препрека током изградње, најдужа једносегментна гондола на свету уцртала је Златибор на глобалну туристичку мапу.

– Када смо реализовали вишедеценијску идеју наших предака, и на томе смо им неизмерно захвални, о гондоли на Златибору, нисмо ни слутили да ће стварно бити златна како јој и само име говори. После две године рада се потврдило да је и више него оправдала своје постојање, не само за нас као локалну самоуправу и наша јавна предузећа, већ и за становништво општине Чајетина, инвеститоре и бројне туристе који долазе на Златибор.  Тренутно радимо на увођењу бројних пратећих садржаја као што је завршетак управне и пословне зграде на почетној станици гондоле, изградња гаражног простора, као и изградња голф терена и садржаја на води код међустанице поред Рибничког језера, рекао је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић поводом двогодишњице рада златиборске гондоле.

Инвестицију у златиборску гондолу смо исплатили већ у првој години њеног рада, наставио је Стаматовић, више немамо кредитно задужење код банака, као ни финансијске обавезе према испоручиоцу опреме, тако да нам је садашњи приход чиста зарада коју улажемо у додатне садржаје за кориснике гондоле. Ускоро почињемо са радовима на другом краку гондоле, од међустанице код Рибничког језера до врха Чигота.

Директорка „Голд гондоле“ Бојана Божанић је најавила да се ускоро очекује и 500 хиљадити путник кога ће даривати занимљивим наградама. „Настављамо са активирањем нових садржаја, све у складу са природом и одрживим начином коришћења. На међустаници планирамо изградњу еколошког парка који ће већ на лето бити у функцији, уз додатне туристичке садржаје на самом језеру. Осветлићемо трасу гондоле, изградити соларну електрану, а планирамо и додатне садржаје на самој гондоли, од којих смо већ активирали могућност уживања у традиционалним златиборским производима током вожње до Торника и назад, нагласила је директорка Божанић.

Голд гондола је, као светска туристичка атракција, поред отварања нових радних места, допринела развоју локалне самоуправе и привлачењу инвеститора за улагања у нове садржаје на простору дуж трасе гондоле. И светски медији су препознали успешност пројекта гондолске жичаре на Златибору, тако да је недавно телевизијски канал Националне географије, у серијалу „Европа одозго“, приказао гондолу као грађевинско чудо које је померило границе у туризму Србије и региона.

„Запослени Голд гондоле се свакодневно труде да гондола добија додатну вредност кроз друштвено одговорне активности, бесплатне или комерцијалне садржаје који су обележили протекло лето на гондоли, попут параглајдинга, стреличарства, креативних радионица, тјубинга или вежби са Чиготом. У плану је да са првим снегом почну зимске чаролије и различита такмичења на снегу, све у сврху што већег задовољства својих садашњих и будућих корисника“, закључила је Божанић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник