Храмовна слава старе пожешке цркве

Пожега – Српска православна црква 3. јуна прославља Светог цара Константина и царицу Јелену. За овај празник се везује верско-историјска прича, али и обичаји. Празник цара Константина и његове мајке царице Јелене установљен је јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вере и окончао њихов прогон, па је црква одлучила да овај римски царски пар прогласи светитељима.

Као еснафску славу овај празник прослављају кујунџије и железничари. Овим светитељима посвећен је велики број храмова у нашој Цркви, међу њима и Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Пожеги, која је подигнута 1833. године. Главни архиктекта био је руски емигрант Василије Акуросов. Изграђена је од армираног бетона. Живопис је радио Ђорђе Зографски, са синовима Јованом и Милованом из Велеса. Иконе је сликао академски сликар Никола Ивковић из Новог Сада.

На празник Светих Царева Константина и Јелене 3. јуна када наша ,,стара“ црква у Пожеги прославља своју храмовну славу, свету архијерејску литургију служиће Његово Преосвештенство Епископ Жички Господин Јустин, казао је за наш радио Протојереј Божо Главоњић, старешина пожешке цркве. Он позива верни српски народ да се, у складу са постојећим мерама, сутра окупи код старе пожешке цркве…

Истиче и да  је почело живописање пожешког храма Света три јерарха, где се ради осликавање параклиса, а касније ће се поставити и мозаици изнад улазних врата, а у плану је да нови изглед добије и главни брод цркве. Динамика радова зависиће од прилива финансијских средстава, али је оквирни плана да једна од две мале цркве, које се налазе лево и десно од главног улаза, посвећена Преподобној мати Параскеви, буде живописана до јесени.

Протојереј Божо Главоњић, старешина пожешке цркве додаје и да су после дуже паузе проузроковане пандемијом у плану и поклоничка путовања…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up