Интеракција 2022 : представља учеснике 17. издања студентског филмског кампа

Пожега – Седамнаести Интеракција: студентски филмски камп (I:SFK) окупиће од 8. до 24. августа  петнаесторо студентата филмских академија из различитих делова света, који ће снимити три кратка документарна филма у западној Србији, у продукцији и организацији Независног филмског центра „Филмарт“. Студенти режије, камере, монтаже, дизајна звука и продукције окупиће се најпре у Београду 8. августа на уводној радионици у Културном центру Београда, након чега ће, подељени у три екипе, снимати кратке документарце у Чачку, Ужицу и Пожеги, у оквиру прве, седмодневне фазе.

На конкурс за учешће на 17. кампу Интеракција, који је био расписан од 5. априла до 10. маја, пристигло је чак 108 пријава из 39 земаља.

Продукција кратких документарних филмова у оквиру Интеракција кампа је прилика да међусобно размене искуства и унапреде знање. Продукција се одвија под менторством изреалског редитеља Ефима Грабоја, алумнисте Интеракције, чији је кратки документарни филм „Долина владара“ (снимљен у оквиру Интеракције) био номинован за престижну IDA Award.
Подршку студентима филмских академија у свим фазама претпродукције и продукције пружа тим Интеракција кампа, а на првом месту извршни продуцент – Предраг Живковић, као и локални координатори продукције (Николина Милић, Јована Јевремовић, Филип Стокић) и чланови локалног савета Интеркације (Јасминка Ђурић Лаловић, Душан Даријевић, Зоран Филиповић) у сва три града (Чачак, Пожега, Ужице).

По завршетку снимања, све три екипе кампа ће се окупити 17. августа у Пожеги, где ће до 22. августа монтирати филмове, тј. радити и на постпродукцији слике и звука. Током друге фазе кампа, у Пожеги ће боравити и 20-ак младих филмских професионалаца из целог света – учесника и учесница Интеракција: радионице документарног филма (I:RDF), чији су предавачи и тутори афирмисани документаристи Рада Шешић, Владимир Перовић и Марко Грба Сингх.

Истовремено, учесници кампа и радионице, заједно са локалном публиком, имаће прилику од 17. до 24. августа да, у оквиру новопокренутог Интеракција фестивала, погледају најузбудљивија остварења из области кратког документарног филма која су настала у претходне две године. Премијера филмова снимљених током овогодишњег кампа биће одржана 23. августа у пожешком биоскопу, када ће бити проглашене и награде фестивала Интеракција. Дан касније, 24. августа, филмови ће бити приказани у Дворани Културног центра Београда.

Интеракција камп окупио је током шеснаестогодишње реализације више од 260 учесника из више од 60 земаља, студената више од сто филмских академија. Снимљена су 53 документарна филма, а освојено је више од 20 награда на филмским фестивалима широм света.

НФЦ Филмарт организује 17. Интеракција: Студентски филмски камп уз подршку швајцарске владе, у оквиру пројекта „Култура за демократију” који спороводи Хартефакт фонд, те Министарства културе и информисања Србије, Филмског центра Србије, Града Чачка, Cinnamon Films, Општине Пожега и других партнера и спонзора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up