Интеракција 2023 – Свечано затварање фестивала и претпремијера филмова снимљених током Кампа Интеракција

Чачак – У Великој Сали Културног центра Чачак, у уторак 22. августа 2023. у 20 сати биће свечано затворен други Фестивал кратког документарног филма – Интеракција и додељене награде – Награда за најбољи филм фестивала, Награда жирија младих и Награда публике. Такође, у оквиру програма затварања Фестивала, биће приказани документарни филмови настали у оквиру 18. издања Интеракција: Студентског филмског кампа.

Дан касније, у среду 23. августа у 20 сати у Дворани Културног центра Београда у Београду, биће уприличен исти програм (Ехо Интеракције 2023) за београдску публику. Улаз је слободан на све програме.

Други Интеракција фестивал је, својој публици, представио 22 врхунска кратка документарна филма у оквиру такмичарског и два пратећа програма – У фокусу и Interscreen. Од изабраних филмова за такмичарски програм, трочлани међународни жири састављен од истакнутих филмских професионалаца који су постигли запажене резултате у пољу документарног филма, на међународном нивоу – Уршка Ђукић (Словенија), Инка Ахте (Финска) и Лука Папић (Србија), су изабрали добитника Награде за најбољи филм Фестивала, а на основу гласова публике биће додељена и Награда публике, као и Награда жирија младих кога жине учесници Teen Doc Радионице. Награда за најбољи филм се додељује редитељу филма, а обезбеђује је Сирогојно Компани, а поред новчаног износа подразумева и скулптуру вајара Марка Црнобрње.

***

Учесници 18. Кампа Интеракција су протеклих дана, у Ужицу, Чачку и Пожеги снимали кратке документарце уз менторство израелског редитеља Ефима Грабоја, а на тему депопулације малих средина и одлива мозгова.

Три кратка документарна филма снимљена у ова три града западне Србије биће претпремијерно приказана публици.

***

НФЦ “Филмарт” реализује пројекат „Интеракција 2023” у склопу пројекта „Престоница културе Србије 2023 – Чачанска родна“ уз подршку Министарства културе Србије, Филмског центра Србије, Града Чачка, Western Balkan Fonda, Cinnamon Filmsa и других партнера и спонзора. Медијски спонзори су РТС, Радио Београд 2, SEEcult и Данас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up