Још 10 милиона евра кроз ЕУ ПРО Плус програм

Београд – Европска унија је определила још десет милиона евра бесповратних средстава за опоравак од последица ковида 19 која ће бити реализована кроз ЕУ ПРО Плус програм. Споразум о додатној помоћи потписали су у Београду министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

Додатних десет милиона евра намењени су за унапређење и јачање отпорности и за санирање последица пандемије ковида19 на ниову локалних самоуправа, али и у сектору малих и средњих предузећа, која су кичма наше привреде, рекла је Јоксимовић.

Уз привреду, подршка ће бити пружена и угроженим групама како би се постигао и инклузивни раст.

Тежимо да упослимо све капацитете и да свако добије шансу да допринесе не само реформама већ и личном напретку, бољем животном стандарду, а самим тим и локалној заједници и целој земљи. А европске интеграције су прави инструмент за постизање таквих резултата”, нагласила је министар Јоксимовић и додала да је суштина програма ЕУ ПРО Плус да се допре до сваког грађанина без обзира у ком делу земље живи.

Министарка Јоксимовић и амбасадор Жиофре су најавили и три јавна позива ЕУ ПРО Плус програма, укупне вредности 4,5 милиона евра, путем којих ће ЕУ подржати развој локалне инфраструктуре, конкурентности малих и средњих предузећа као и унапређење социјалних услуга у 99 локалних самоуправа у два региона Шумадије, Западне Србије, Јужне и Источне Србије.

Они су позвали све партнере са локалног нивоа, локалне самоуправе, организације за подршку пословању и цивилно друштво да прате јавне позиве и да са добрим и конкретним пројекатима аплицирају за бесповратна средства.

Градови и општине могу да конкуришу на Јавни позив за унапређење локалне инфраструктуре са пројектима који ће допринети бољем животу становништа кроз унапређење јавних инфраструктурних објеката, укључујући и обнову и изградњу образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, унапређење комуналних услуга са посебном пажњом усмереном на угрожене групе. Позив чији је укупан буџет 3,4 милиона евра отворен је до 31. јануара 2022. године.

Такође, организације за подршку пословању, као што су регионалне развојне агенције, бизнис инкубатори, научно-технолошки паркови, кластери, пословна удружења, привредне коморе, као и истраживачке и високошколске установе могу да се пријаве на јавни позив  усмерен на унапређење конкурентности и одрживости пословања малих и средњих предузећа и предузетника и предузетница у Шумадији, западној, јужној и источној Србији.

Европска унија је за овај позив, отворен до 2. фебруара 2022. године определила 500.000 евра.

Трећи позив намењен цивилном друштву који ће за циљ имати унапређење социјалне заштите на територију коју покрива ЕУ ПРО Плус биће објављен у јануару 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up