Колашин – видео

Колашин је градско насеље у општини Колашин у Црној Гори са око 3 000 становника.

По величини територије општина Колашин заузима шесто место у Републици Црној Гори са површином од 894 км². Колашин се простире у горњим и средњим токовима река Таре и Мораче. Окружен је планинским гребенима и врховима планина: Сињајевине, Бјеласице,Комова и Вучја. Град Колашин су основали Турци 1651. као своје утврђење и караванску станицу од приморја према северу.

Село Колашин први пут се помиње у султановом берату 1565. године, којим се на место преминулог кнеза Милоша поставља његов син Тодор. По имену ранијег села Колашина, име је добила и турска варош. Према једној варијанти, постојао је извесни словенски војвода Колашин који је подигао Колашин па би, вероватно, село Колашин из султановог берета било поменуто насеље из народног предања, насеље словенског војводе Колашина, чија је кнежевска лоза била наследна, а племе утицајно.

Данашњи Колашин

У првим минутима упознавања са градом, Колашин располаже својим комфором. Ово је нарочито приметно за оне који долазе на скијалиште ујутру. Невероватно, али овде такође има ноћног живота. Постоји много кафића и ресторана различитог нивоа цена. Али посебно је неопходно издвојити два ресторана: Савардак и Коноба.

Сама реч „Савардак“ значи нешто попут вигвама локалног становништва. Ентеријер и екстерјер ресторана изгледају баш као што су вигвами у старим временима које су правили локални становници. Мени је прилично скроман, само неколико јела. Овај асортиман је очуван много година. Зато што се ова јела, пре свега, спремају само у овим деловима (чак и на обали нећете их наћи), и друго, имају сјајни укус. За неколико посета можете пробати цели мени, али укус ових јела ћете памтити још дуго.

Ресторан Коноба се налази у центру Колашина. Овај ресторан има богатији мени. Припремите се, такође, врло укусно. Али овде највише привлачи атмосфера и ентеријер ресторана. Изгледа као стара дрвена локална кућа. Веома топло, удобно и оригинално. Посебно када се свећице стављају на столове увече. У Колашину имају два добро позната ноћна клуба – „Селект“ и „66“.

Предност одмора у Колашину је висок квалитет стаза (од којих су две сертификоване од стране ФИС-а, омогуcћавајући међународна такмичења), као и савремену опрему и висок квалитет услуга. У Колашину се одржава годишњи куп скијаша, у фебруару – као и такмичења за сноубоардере. Скијашка стаза у Колашину у потпуности је модернизована 2008. године, што чини градско насеље не мање атрактивним од Жабљака или неког другог европског скијалишта. Заједно са јединственим чистим ваздухом, то је одличан избор за зимски активан одмор.

Колашин је дугогодишњи учесник МОСИ, где су њихови спортисти остваривали значајне резултате у разним спортовима. Ове године ће по први пут бити домаћин ове велике спортске манифестације, током које ће угостити преко 2 000 спортиста из Црне Горе, Федерације БИХ, Републике Српске и Србије.

Погледајте промо филм који говори о овом граду и историји спорта у њему.

У наредном видеу погледајте како Колашин изгледа данас

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up