Комплетно признање за комплет лепињу

Ужице – Чувени гастрономски сајт www.tasteatlas.com прогласио је победнички светски доручак и тиме је  комплет лепиња проглашена за најбољи доручак на свету у 2023. години. Конкуренција је приликом избора била јака, од чак 100 јела, а наш специјалитет из златиборског краја заузео је прво место са  оценом од 4.8, од максималних 5. Комплет лепиња се традиционално везује за Ужице и цео златиборски крај, а верује се да је настала у периоду између два светска рата.

Уколико нисте пробали овај златиборски специјалитет сада је прилика за то, а можете је спремити и код куће на следећи начин:

Рецепт за спремање комплет лепиње

За прављење 1 комплет лепиње потребно је:
– 1 лепиња
– 1 јаје
– 1 супена кашика старог златиборског кајмака
–  претоп (сафт, моча од јагњећег и прасећег печења – може се пронаћи у печењарама или пекарама)

Одсеците врх лепиње, а доњи део (мора бити конкаван) премажите кајмаком и додајте мало претопа. Умутите јаје и прелијте га преко кајмака и још једном промешајте у лепињи. Врх лепиње, овде назван поклопац, утиснете  мало у лепињу да и он поприми састојке. Ставите у загрејану пећницу и пеците 10 минута. Кад извадите лепињу, прелијте је са загрејаним претопом по сопственој жељи. Можете као прилог уз овај специјалитет сервирати кисело млеко, наравно домаће, златиборско.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up