Концертом и изложбом на Цветном тргу у Београду најављен АРЛЕММ 2023

Београд – Фестивал АРЛЕММ ће и ове године, 14.пут заредом, привући најпознатија имена квалитетне уметничке музике у Западну Србију. Фестивалу у Ариљу претходило је, сада већ традиционално, представљање АРЛЕММ/а у Београду.

Културно-уметничким програмом и отварањем изложбе фотографија на Цветном тргу у Београду, означен је почетак манифестације АРЛЕММ 2023.

У Београду је представљен део програма којем ће љубитељи уметности моћи да присуствују овог лета у Ариљу. На Цветном тргу, наступили су млади таленти: хармоникаш Димитрије Петровић, дуо виолина Ања Оваскаинен и Стојанка Пешић и сјајни Етно Јазз Орцхестра.

На крају вечери, отворена је изложба фотографија АРЛЕММ – уметнички караван. Аутори изложбе су млади уметници, Даница и Драгица Радосављевић и Филип Николић, уз подршку искуснијих колега – Тање Драшкић Савић и Драгана Забуновића.

Након престонице, изложба ће свој пут наставити до Ариља, где стиже 15. јула на дан званичног отварања АРЛЕММ МАНИФЕСТАЦИЈЕ.

Током протеклих 14 година, Ариље је постало културни светионик и престоница музичких дешавања током летњег периода – истичу организатори.

Окупљајући врхунске предаваче, извођаче из земље и иностранства, АРЛЕММ је изградио препознатљив и атрактиван амбијент за сву талентовану децу која су жељна да уживају у уметности и природи на један посебан начин.

Деца и млади похађају часове клавира, виолине, виолончела, виоле, гитаре, флауте, контрабаса, камерне музике, соло певања и духовног певања, а од ове године, по први пут и наставу хармонике.

Од самог почетка, идеја фестивала је заснована на пружању могућности најмлађима да се упознају са класичном, духовном, традиционалном и џез музиком; да кроз рад са сјајним предавачима начине своје прве кораке, да осете да су део једног новог музичког света.

АРЛЕММ у себи садржи лепезу уметничких и музичких праваца, те осим класичне, духовне, традиционалне и џез музике, ту је и мноштво радионица о заштити и чувању животне средине, предавања о лепој писаној речи, сликарске и плесне вечери, радионице о импровизацији у музици.

Трудимо се да будемо препознати по разноликости уз високе стандарде квалитета, истакао је директор манифестације Драгутин Младеновић и позвао публику да посети Ариље.

Присутнима се обратио директор Гоетхе Институт у Београду др Кристоф Фелдхус и Министарка саветница Амбасаде Аустрије госпођа Карин Траунмилер  – у име Аустријског културног форума, истичући значај сарадње ове две битне установе културе са манифестацијом АРЛЕММ.

АРЛЕММ је за последњих 14 година угостио сјајне извођаче међу којима су Дивна Љубојевић, Стефан Миленковић, Јован Колунџија, Роби Лакатош,  као и камерне оркестре, Свети Ђорђе, Метаморфозис, Музикон, Оркетар Школе за музичке таленте из Ћуприје, Камерата Академика… Ове године ће АРЛЕММ свечано отворити Немања Радуловић и Дабл сенс оркестра.

Поред класичне музике, наш фестивал је отворен и за друге уметничке правце, пре свега уметнике који негују квалитетан музички израз. Већ 10 година, на АРЛЕММу успешно функционише Студио за духовну музику Дивне Љубојевић, а у порти Цркве светог Ахилија из 13.века имамо прилику да слушамо духовна предавања и најбоље хорове из региона.

Један од највећих успеха АРЛЕММ-а као фестивала уметности је у обједињавању институција, фондација, донатора и људи који су препознали енергију, ентузијазам, квалитет и вредности које остављамо иза нас.

Посетите Ариље од 15. до 30. јула и подржите уметност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up