Лоша година за воћаре

Ужице – За већину воћара у нашем крају ова година није била посебно успешна. Након малине, која је иако најпрофитабилнија воћна врста, имала ниску откупну цену, ни за шљиву није била добра сезона. Род је подбацио, а било је засада где није било ни једног плода на гранама, каже Андрија Радуловић из Пољопривредне стручне и саветодавне службе из Ужица.

Разлог су лоши временски услови током пролећа, дуг кишни период и лоша оплодња. На неким мањим локалитетима где је забележен род, све је ове године углавном било усмерено на производњу ракије. Са јабуком је ситуација још лошија, каже Радуловић. Рода има само у засадима којима је поклоњена изузетна пажња и који су прскани током године велики број пута. Јабука из нашег краја ове године ће завршити на локалном тржишту, јер немамо ни количину ни квалитет да бисмо могли да будемо конкурентни, сматра Радуловић.

Лепе октобарске дане треба искористити за заостале радове у воћњацима или подизање нових засада. Ниске откупне цене уз поскупљења и репроматеријала и радне снаге довеле су до тога да ове јесени нема много иницијативе за подизање нових малињака. Радуловић каже да и велики број оних који су до сада улагали у малину размишља да ли да искрчи свој воћњак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up