Малинари блокирали хладњачу у Рупељеву

Пожега – Око 200 малинара из Пожеге, Ариља и Ивањице око 19 часова јуче блокирало је хладњачу у Рупељеву како би изразили своје незадовољство ценом малине коју та али и поједине друге хладњаче тренутно плаћају.

„Првенствено је проблем то што хладњачари неће да подигну откупну цену него су је приковали за 200 динара што никако није задовољавајуће за нас, произвођаче. То је највећи проблем. Ми смо спремни сваки дан да блокирамо ове хладњаче док не постигнемо свој циљ. Циљ нам је и министарка је то рекла, нека социјална цена од 300 динара за килограм. Ми не тражимо ништа њихово само наше да се плати”, рекао је Јовица Ковачевић, председник скупштине удружења „Виламет”. Он је додао да има пар хладњачара који нуде већу цену, али да је проблем то што их велики хладњачари не прате, а да је ситуација обратна, како каже, цена би већ изашла на 280 до 300 динара.

„Проблем је у тим великим што гуше те поштене и реалне. Зарађивали су на конто народа, богатили се. Сада је време да врате, јер народ је увек био уз државу, а они сада окрећу леђа држави. Нека врате који динара пад а сви живимо лепо”, закључио је Ковачевић.

Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије каже да је овај протест само почетак активности малинара и упозорење хладњачарима, те да предстоји радикализација протеста.

„Ово је само почетак и упозорење хладњачарима по сат времена из разлога што је цена нејединствена. Имате три хладњаче са ценом од 240, остале 130, 190. Оно што ми тражимо, нећемо се лицитирати 200, 240. Цена коју Асоцијација малинара Србије је три евра. То је нешто да покрије трошкове. Малина је код њих, новац је код њих, мислим да има луфта да се коригује и за нас и за њих. Држава им је дала све. Дала им је кредите, мораторијуме, добили су све од државе ми сад тражимо од њих. Ако су они добили од државе новац, паре, све, сада нек они нама дају цену. План је до среде упозорење блокада хладњача по сат времена, од среде се креће у тоталне блокаде на нивоу целе Србије. Не само западна Србија. Вечерас имате блокаде и у Сурдулици и Брусу по сат времена. Следеће седмице креће цела Србија”, рекао је Радовић.

На митингу је говор одржао и Стојан Оцокољић из Ивањице који је позвао окупљене да за седам дана одрже протестни скуп у Београду испред зграде Владе Србије, али његову идеју није подржала већина окупљених.

ИЗВОР И ФОТО: Глас Западне Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up