Марко Диаци, жупан словеначке општине Шентјур, гост нашег радија

Пожега – Гост нашег радија данас је био Марко Диаци, жупан словеначке општине Шентјур, која је са Пожегом братска општина, а гост из Словеније је у посети нашој општини поводом Дана општине Пожега. Од њега смо сазнали како функционише локална власт у Шентјуру, граду који има нешто мање од 20 000 становника. Буџет овог града је око 20 милона евра.

Према његовим речима Европска унија им је донела ред, али и доста бирократије. Економија Словеније је у великој зависности од економије ЕУ. Марко Диаци нам је потврдио да велики број људи, са ових простора, долазе у Словенију да раде. Што се тиче самог Шентјура, у овом граду је привреда доста добро развијена, каже Диаци. Улаже се напор и на покретање нових инвестиција, које ће додатно смањити број незапослених у овој општини. Тренутно се доста ради на инфраструктури, одбрани од поплава, канализацији…

Општина Шентјур доста улаже у културу и спорт. Имају доста разних дешавања, током читаве године, а највеће је такозвано „Шентјурево“. Марко Диаци је, на крају разговора, честитао свим грађанима општине Пожега, Дан општине и изразио наду да ће сарадња ове две општине трајати јако дуго, уз поруку да Пожега има искрене пријатеље у Словенији.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up