Медијација – начин решавања спорова

Пожега – Општина Пожега ће настојати у наредном периоду да највећи број спорова решава путем институције медијације. Председник пожешке општине Ђорђе Никитовић и председница Основног суда у Пожеги Олга Тешовић, тим поводом, потписали су Протокол о сарадњи који се у највећој мери односи на веће коришћење медијације, односно вансудско  решавање  спорова.

Због својих бенефита, медијација се препоручује свима који имају некакав спор са циљем да се он разреши пре одласка на суд. У одређеним  сутацијама, медијацију ће користити и локална самоуправа што би требало многе проблеме, односно спорове да реши на  бржи,  једноставнији  и  јефтинији  начин.

„Заиста је одлично што Општина Пожега сматра то као један врло значајан напредак у решавању конфликтних ситуација међу грађанима. На неки начин у овом протоколу се поспешује тај начин решавања спорова. Практично, упућивање грађана на инфо службу Основног суда у Пожеги, одабир медијатора по њиховој жељи и на неки начин решавања самог спора између странака уз посредовање за то обученог медијатора. Посебно смо у оквиру протокола видели одређене врсте спорова као медијабилне, а то је су рецимо поступци за накнаду материјалне и нематеријалне штете поводом штетног узрока уједа паса или радно правне спорове . То су само неки од спорова који се могу решити путем медијације“ , каже Олга Тешовић.

Потписивањем протокола о сарадњи и намером да и општина Пожега што више користи медијацију у решавању спорова, локална  самоуправа жели и да подигне свест код грађана о предностима  споразумног и вансудског решавања спорова, који грађани већ могу да користе и у пожешком  суду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up