Медијација – постигни договор, реши спор

Пожега – У свечаној сали Општине Пожега данас је одржана промоција рада Инфо-службе Основног суда у Пожеги за подршку алтернативном решавању спорова.  Учесници су на овом скупу представили досадашња позитивна искуства у медијацији. Такође је наглашен значај учествовања свих чланова локалне заједнице чиме се ствара позитиван амбијент ради подстицаја решавања спорова на алтернативни начин.

У изјави за радио Пожегу Олга Тешовић, председница Основног суда у Пожеги каже да иако је законом предвиђана од 2015. године,  медијација се у пракси слабо примењује и зависи углавном од ентузијазма појединаца у оквиру установа. У пожешком суду један део судија и судијских помоћника је завршио обуке за медијаторе тако да је и у оквиру њихове установе доступна судски асистирана медијација. Овај начин бржег и јефтинијег решавања спорова најчешће се примењује у области грађанског права.

Небојша Ђуричић, председник Управног одбора Форума судија Србије истиче да им је намера да, овом посетом Пожеги, примере добре праксе из Србије пренесу у Основни суд у нашем граду. Као предности оваквог решавања спорова наводи брзину, јер закон превиђа да се медијација оконча у року од 60 дана. Улога суда је да повеже стране у спору са медијаторима, а то не морају бити само дипломирани правници. Ђуричић наводи да у решавању спорова могу посредовати и остала лица са факултетским образовањем и завршеном обуком за медијацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник