МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА – САНИТАРНА ИНСПЕКЦИЈА

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА – САНИТАРНА ИНСПЕКЦИЈА

свим  ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНА САМОУПРАВЕ – ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

У току јучерашњег дана стигло је више упита, молби и захтева за тумачење да ли цвећарске радње могу да раде у току примене мера ограничења радног времена из Наредбе о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 (”Службени гласник РС”, бр. 22/21 и 23/21).

Ограничење радног времена, као медицинска, епидемиолошка и превентивна мера односи се на правна лица и предузетнике који обављају своје делатности у објектима који нису безбедни и сигурни у смислу заштите становништва од заразних болести или када је природа делатности таква да подразумева небезбедне контаке између људи (нпр. козметички салони, ресторани и сл.).

Битан чинилац је сигурност и безбедност пружања услуга, односно обављања привредне и друге делатности. Уколико је делатност таква да подразумева услуживање тако што ће купци/корисници боравити дуже времена у затвореном простору, без маски и на одстојању мањем од минимум 1.5 метра онда је такав ОБЈЕКАТ небезбедан у односу на заштиту становништва од заразних болести. Појам ”радног времена“ и ”рада” у смислу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVlD- 19 („Службени гласник РС, бр. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21 и 22/21) и Наредбе о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 (”Службени гласник РС“, бр. 22/21 и 23/21) мора се тумачити циљно, у смислу мера заштите становништва од заразних болести. Према томе, Пограничење радног времена“ представља медицинску, превентивну и епидемиолошку меру, а не казнену меру забране рада. У том смислу, АКЦЕНАТ ОГРАНИЧЕЊА ЈЕ ОГРАНИЧЕЊЕ КОНТАКАТА ИЗМЕЂУ ЛУДИ, ТАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ. Уколико објекат у коме се врши делатност испуњава услове за безбедан и сигуран рад како запослених, тако и корисника услуга и купаца, онда спадају у изузетке од ограничења радног времена у смислу наведене Наредбе.

Правни основ за ово изузеће од ограничења радног времена садржан је у тачки 1. став 2. подтачке 7. Наредбе о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести COVID-19 (”Службени гласник РС“, бр. 22/21 и 23/21) којомје предвиђено да се ограничење не односи на све друге радње, објеката и места (обућарске, кројачке, столарске, стаклорезачке и сл. радње, сервиси, технички прегледи и сл.) на којима се пружају услуге при чијем вршењу није обавезно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, УКОЛИКО СЕ ДО РАДЊИ МОЖЕ ДОЋИ НА СИГУРАН НАЧИН, што подразумева посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине.

ЦВЕЋАРЕ су ОБЈЕКТИ НА којимa СЕ ПРУЖАЈУ УСЛУГЕ ПРИ ЧИЈЕМ ВРШЕЊУ НИЈЕ ОБАВЕЗНО ПРИСУСТВО КОРИСНИКА ИЛИ СУ ПРИСУСТВО И КОНТАКТ ОГРАНИЧЕНОГ ТРАЈАЊА.

У ТОМ смислу, НЕОПХОДНО ЈЕ ДА, БЕЗ ОДЛАГАЊА ИЗВРШИТЕ РЕВИЗИЈУ НАЧИНА ПОСТУПАЊА У ПРИМЕНИ ГОРЕ НАВЕДЕНИХ МЕРА, А РАДИ УЈЕДНАЧЕНЕ ПРИМЕНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник